Nepečené rumové kuličky


Který dospělý by si dokázal představit vánoční stůl bez rumových kuliček. Nejen vaječný koňak, který se tradičně připravuje v českých domácnostech, ale i rumové kuličky jsou nedílnou součástí vánočních hodů a veselí.

Rum je nejčastějším alkoholem přidávaným do pečiva, jeho aromatické esence dodávají pečivu nezapomenutelnou chuť a vůni. Dává se do rumových kuliček, perníku nebo i do tradiční vánočky, kterou by měl mít každý, kdo drží půst, k snídani ráno na Štědrý den. Rum se vyrábí z cukrové třtiny destilací z melasy a postupně dozrává v sudech. V Česku se vyrábí z cukrové řepy s přidanou rumovou esencí, to vám však nemusí ubrat na radosti z vánočního pečení a k rumovým kuličkám si můžete udělat třeba vaječný koňak.

Ten se dělá z vaječných žloutků, které mu dodávají zářivě žlutou barvu, kondenzovaného mléka, a rumu. Ingredience bez rumu smícháte ve vodní lázni a postupně zahříváte a šleháte, až vznikne žlutá hustá tekutina a do té pak dodáte rum podle chuti. Výsledek nechejte vychladit v lednici. A již nic nebrání vánočnímu veselí, aby mohlo plně a radostně vypuknout.

Suroviny

  • 100 g sušeného mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 50 g kakaa v prášku
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 1 balíček piškotů
  • 0,5 dcl rumu

Postup přípravy

  1. Piškoty si nasypte do mísy a rozdrťte na malé kousky. Poté si v míse smíchejte sušené mléko, cukr, kakao a smíchejte dohromady.
  2. Do směsi přidejte piškoty, změklé máslo, rum a vypracujte v těsto. To nechte aspoň hodinu prochladit v lednici, nejlépe přes noc, aby těsto trochu ztuhlo a proschlo, bude se pak lépe tvarovat. Kakao a rum můžete přidat podle barvy a vůně, jak vám to vyhovuje. Pokud děláte kuličky i pro děti, můžete přidat místo rumu kapku rumové esence do pečiva nebo je nechat jen tak bez rumu. Kakao dodá kuličkám dostatečnou chuť i vůni.
  3. Po vychlazení těsta v lednici tvarujte ručně kuličky a obalte každou zvlášť v kokosu.
Nepečené rumové kuličky
Nepečené rumové kuličky

Podobné recepty bez pečení:

Napsat komentář