Čím dál více populární v posledních letech je čínský čaj Matcha Tea. Je to nejen skvělý pomocník při zdravotních obtížích, ale působí také jako prevence chorob a významný zdroj antioxidantů. Zvláštností tohoto čaje je, že se dá nejen pít jako čaj a připravovat z něj různé nápoje a drinky. Je však možné z něj připravovat také chutná a vzhledově velmi zajímavá jídla. Díky své sytě zelené barvě dokáže každý pokrm ozvláštnit a dodat mu punc originálnosti. Přidává se převážně do sladkých pokrmů, do buchet, cukroví, dortů, zákusků, muffinů, sušenek či na palačinky, ale i do slaných jídel jako je chléb, jogurt nebo dresing.
My si vyrobíme Matcha kuličky s kokosem, nepečené cukroví a proto velmi jednoduché, které zvládne každý. Naše kuličky jsou obaleny v kokosu, ale pro jejich ozvláštnění můžete část obalit například ve strouhaných mandlích, pistáciích, lískových či vlašských oříšcích nebo polít dekorativně čokoládou, co vás napadne. Svou zelenou barvou ozvláštní každý Vánoční tác s cukrovím a určitě pobaví nejen děti, ale i návštěvy.
Suroviny
- 100 g sušeného mléka
- 100 g změklého másla
- 100 g cukru moučky
- 4 g čaje Matcha Tea v prášku
- 100 g strouhaného kokosu
Postup přípravy
- Do mísy nebo hnětací nádoby nasypte cukr, sušené mléko a čaj Matcha Tea, suché ingredience promíchejte lžičkou, aby se smísily a rovnoměrně se rozprostřel čaj, dosáhnete tak plné zelené barvy kuliček bez bílých skvrn od cukru nebo sušeného mléka.
- Přidejte změklé máslo a ručně nebo hnětacími metlami vypracujte v těsto, které díky čaji Matcha Tea získá sytě zelenou barvu. Hmotu pořádně prohněťte, ať se vám nevytvoří ostrůvky másla a kuličky jsou zelené po celé ploše.
- Po asi hodinovém prochlazení v lednici vyválejte malé kuličky, které ihned obalte ve strouhaném kokosu a dejte do krabičky vyložené ubrouskem, aby se nepřilepily na dno. Tu pak vložte do ledničky a nechte kuličky vychladnout přes noc, do rána těsto ztuhne.
- Po vychladnutí můžete konzumovat nebo jimi ozdobit Vánoční tác s cukrovím.