Domácí granola


Pokud vás zajímá, co je granola, pak byste měli vědět, že se jedná o směs obilovin, ořechů, sušeného ovoce a třeba hrozinek. Opéká se s přídavkem medu, je možné přidat i tuk, proto má křupavou strukturu a sladkou glazuru. Díky způsobu výroby obsahuje větší množství nasycených mastných kyselin a může být více kaloričtější než müssli. Přírodní směsi bez umělých přísad jsou přirozeným zdrojem mnoha vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro správné fungování těla. Zlepšují fungování trávícího systému díky vysokému obsahu vlákniny. Pomáhají také srdci, například snižováním cholesterolu nebo regulaci krevního tlaku. Působí pozitivně na koncentraci a pamatování a podporují práci mozku.

Pojdte si udělat skvělou domácí granolu z podzimních surovin.

Suroviny

  • 10 lžic ovesných vloček
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 hrst sušených švestek
  • 1 hrst sušených jablek
  • 4 lžíce medu

Ingredience můžete pozměnit dle vašich chutí.

Postup přípravy

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 150 °C.
  2. Sušené švestky a jablíčka pokrájejte na menší kousky.
  3. Do větší misky přidejte ovesné vločky, nasekané vlašské ořechy, slunečnicové semínka, chia semínka a pokrájené sušené ovoce.
  4. Směs zalijte medem a ručně ji promíchejte, tak aby celá směs byla obalená.
  5. Připravte si plech a vyložte ho pečícím papírem.
  6. Směs nasypte na plech a pečte cca 15 – 20 min.
  7. Během pečení směs občas promíchejte a hlídejte, ať se vám nespálí.

Hotová granola by měla být křupavá a dozlatova upečená! Nastartujte svůj den zdravou snídaní, vychutnejte si domácí granolu s bílým jogurtem.

TIP: Největší podíl v granole by měly tvořit vločky. Nejvíce používané jsou ovesné, jsou lehce stravitelné. Jako obměnu můžete použít vločky jáhlové nebo pohankové, které mají taktéž vysoký zdroj vlákniny, minerálů a vitamínů. Je to výborná varianta pokud pro celiaky.

Domácí granola

Napsat komentář