Znojemská omáčka s vepřovým masem a rýží


Plátek libového vepřového masa v omáčce se znojemskými okurkami. Jako přílohu můžeme použít rýži, ale skvěle chutná i s houskovým knedlíkem.

4 porce

doba přípravy 1 hodina

Suroviny

  • 4 ks vepřové kotlety
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce sádla
  • sůl podle potřeby
  • pepř podle potřeby
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 ks znojemských okurek
  • 1,5 hrnku rýže

„Znojmo“ a postup přípravy

  • Plátky masa si opláchneme, naklepeme, osolíme, opepříme a nařízneme po stranách.
  • V pánvi si rozehřejeme sádlo a plátky masa opečeme z obou stran do zlatova.
  • Maso vytáhneme a na pánev nasypeme na kousky nakrájenou cibuli.
  • Cibuli opékáme do hnědé barvy a poté zaprášíme moukou. Společně orestujeme a rozředíme vodou.
  • Omáčku necháme zhruba 10 minut provařit.
  • Plátky masa vložíme do hrnce a omáčku na něj přes síto nalijeme.
  • Hrnec s masem dáme na plotnu a dusíme do měkka.
  • Než nám maso změkne připravíme si rýži.
  • Rýži propláchneme pod tekoucí vodou a vyklopíme do hrnce, zalijeme vodou v poměru 1:2.
  • Na 1,5 hrnku rýže dáme 3 hrnky vody.
  • Osolíme, přidáme olej a dáme vařit. Vaříme podle druhu nejčastěji 16 minut.
  • Po změknutí masa, přidáme do omáčky nakrájené okurky a můžeme podávat.
Znojemská omáčka s vepřovým masem a rýží
Znojemská omáčka s vepřovým masem a rýží

Další recepty českých klasických jídel:

Napsat komentář