Vosí hnízda (včelí úly) – nejlepší nepečené vánoční cukroví


Recept na nejlepší vosí hnízda, oblíbené nepečené cukroví, kterým také hodně lidí říká včelí úly, včelí hnízdo nebo také vosí úly. Je to to samé a opravdu jsou výborné.

Suroviny

Těsto

  • 250g piškotů
  • 400g cukru moučky
  • 150g změklého másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 5 lžic rumu
  • 5 lžic mléka

Náplň

  • 70g moučkového cukru
  • 80g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 1-2 lžíce rumu

Na dozdobení

  • 60 piškotů na přiklopení
  • formičky na včelí úl (vosí hnízdo)
  • tvořítko (otvor)
  • cukr moučka na vysypávání formiček

Postup přípravy

Těsto

Piškoty rozmixujeme na nejjemněji, přidáme moučku, máslo a kakao. Do směsi přidáme mléko a rum. Hněteme alespoň 5 minut, než bude těsto propracované. Pokud se bude drobit, přidáme mléko.

Krém do vosích hnízd (úlů)

V misce utřeme máslo, cukr, žloutek nebo můžeme toto celé ušlehat a poté přidáme rum – dle chuti.

Tvoříme úly

Jak vyklopit vosí hnízda – formičky vysypeme, aby šly úly snadno ven. Naplníme otvor krémem a přikryjeme piškotem. Úly (hnízda) dáme do chladna, nejlépe na balkón a necháme „uležet“.

Vosí hnízda - včelí úly
Vláčná vosí hnízda – včelí úly

Úly s vaječným koňakem

Druhý recept, který můžete také vyzkoušet.

Suroviny

  • 20 dkg mletých vlašských ořechů
  • 20 dkg mletého cukru
  • 1 vajíčko
  • dětské piškoty
  • vaječný koňak
  • čokoláda na vaření

Vosí úly

Na vále zpracujeme všechny suroviny a chvíli necháme odpočinout. Pomocí tvořítka uděláme úly. Do každého úlu nalijeme lžičku hustého vaječného koňaku, úl zalepíme máslovo pudinkovým krémem a přiklopíme na dětské piškoty.

TIP: Ořechové trubičky s karamelovým krémem

Odložíme do chladna, aby krém na piškotu zatuhl a potom můžeme úly namáčet do čokoládové polevy.

Čokoládová poleva

100 gr čokolády na vaření rozpustíme ve vodní lázni se 3 dkg ztuženého tuku / omega /

Úly ale můžeme plnit i jen máslovo – pudinkovým krémem.

Úly s vaječným koňakem
Úly s vaječným koňakem

Netradiční vosí hnízda jsou bílá – světlá, která jsou kokosová nebo mandlová. Ale jak se říká, klasika je klasika.

Další recepty bez pečení: