Polévka zelňačka s klobásou a bramborem


Poctivá nejlepší zelňačka s klobásou a smetanou je hustá, plná zelí, brambor, klobás a nemusíte ji ani zahušťovat. Polévka zelnice je kyselá po domácím kysaném zelí. Skvěle vás zasytí a v chladném počasí pěkně zahřeje.

4 porce

Doba přípravy 1 hodina

Suroviny

  • 1 ks cibule
  • 4 ks větších brambor vařených ve slupce
  • 3 ks klobásy
  • 750 g kysaného zelí
  • 2 lžíce sádla
  • 4 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 5 kuliček celého pepře
  • 2 ks bobkového listu
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • 1 ks zakysaná smetana

Postup přípravy

  • Ve větším hrnci si rozehřejeme sádlo.
  • Cibuli si nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce.
  • Klobásy nakrájíme na kolečka a přidáme k cibuli.
  • Vložíme celý pepř, bobkové listy a společně restujeme.
  • Zelí si překrájíme na menší kousky ( neproplachujeme) a přidáme do hrnce.
  • Chvíli necháme prohřát a přisypeme papriku.
  • Zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  • Vaříme do změknutí zelí.
  • Předem uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a před dovařením vložíme do polévky.
  • Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme česnek.
  • Polévku odstavíme z plotny a vmícháme kysanou smetanu. Smetanu nepřidávejte studenou z lednice. Nejlépe aby měla pokojovou teplotu.
Zelňačka s klobásou a zakysanou smetanou
Zelňačka s klobásou a zakysanou smetanou

Související: