Nejlepší domácí vánočka


Nejvláčnější vánočka, kterou si můžete upéct kdykoliv a nemusíte čekat na Vánoce. Chuťově je jemná s chutí a vůní po másle, po rozinkách a křupavých mandlích.

Doba přípravy 2 hodiny

10 porcí

Suroviny na domácí vánočku:

  • 600 g hladké mouky
  • 140 g cukr krystal
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 120 g změklého másla
  • 1 ks vejce
  • ½ lžičky soli
  • 1 hrst rozinek
  • 1 ks rozšlehané vejce na potření vánočky
  • 1 hrst nasekaných mandlí

Postup přípravy nejlepší vánočky:

  1. Nejprve si uděláme kvásek a to tak, že do vlažného mléka si rozdrobíme droždí a přidáme jednu lžičku cukru.
  2. Necháme vzejít kvásek asi 5 minut.
  3. Do robotové mísy si vložíme mouku, cukr, vejce, máslo, vlijeme kvásek a uhněteme těsto zhruba 10 minut.
  4. Těsto musí být hladké, lesklé a nelepivé.
  5. Do hotového těsta přidáme rozinky a lehce zapracujeme.
  6. Těsto necháme kynout zhruba 1 hodinu.
  7. Po vykynutí si těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 8 stejných dílů.
  8. Z každého dílu vytvarujeme dlouhý váleček a ty postupně proplétáme do tvaru vánočky.
  9. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi.

Jak dlouho péct vánočku

  • Vložíme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Dáme do předem vyhřáté trouby na 220 stupňů na 5 minut.
  • Poté teplotu snížíme na 170 stupňů a pečeme 40 minut.
Pletení vánočky z 8 pramenů
Pletení vánočky z 8 pramenů
Nejlepší domácí máslová vánočka
Nejlepší domácí máslová vánočka

Související recepty: