Chléb Šumava je nejlepší domácí


Na světě není úžasnější vůně než ta čerstvě upečeného chleba. Připravte vaší rodině domácí chléb Šumava, který chutná jako kdysi, když se ještě peklo poctivě a navíc vydrží měkký až pět dní.

Suroviny

  • 200 g žitné mouky
  • 300 g pšeničné chlebové mouky
  • 200 g pšeničné hladké mouky (můžeme nahradit špaldovou či celozrnnou moukou)
  • 15 g kmínu
  • 15 g soli
  • 15 g čerstvého droždí nebo jeden sáček sušeného
  • 1 lžička cukru nebo medu
  • 490 ml vlažné vody (můžeme nahradit pivem, syrovátkou nebo částečně kefírem)

Náčiní:

  • kuchyňský robot nebo silné ruce s vařečkou
  • plastová mísa vymazaná olejem s víčkem nebo sáčkem
  • ošatka nebo cedník vyložený plátnem
  • plech nebo kámen na pečení
  • pekáč či hrnec na vodu
  • rozprašovač
  • mřížka na chladnutí
  • tác vymazaný olejem, pečící papír
  • solamyl na vysypání ošatky

Domácí chléb z droždí – postup přípravy

Ve vlažné vodě si rozmícháme droždí s cukrem, přidáme zbytek ingrediencí. Hněteme 10 minut v robotu na rychlost č.2 nebo ručně vařečkou, dokud nevytvoříme hladké nelepivé těsto. Přendáme do plastové mísy vymazané olejem, přikryjeme víkem či igelitem a necháme na teplém místě 30 minut kynout. Takže pokud vás zajímá, jak dlouho nechat kynout chleba, zde je odpověď.

TIP: Tvarohové cukroví z žitné mouky

Po 30 minutách těsto překládáme tzv. způsobem taháním za uši. Což znamená, že těsto ze strany chytíme, vytáhneme vzhůru a založíme na protější stranu. Takto pokračujeme dokola celého těsta.  Po přeložení těsto opět přikryjeme a necháme kynout dalších 30 minut.

Zapínáme troubu na 250 stupňů ve které máme daný plech na spodním roštu a na dně položený pekáč či hrnec na vodu.

Po druhém vykynutí si těsto rozprostřeme na olejem vymazaný tác, nyní následuje stáčení jenž děláme způsobem že těsto od krajů přeložíme doprostřed (viz. foto). Poté začínáme krátké strany rolovat přičemž kraje stáčíme k prostředku a utahujeme (viz.foto). Nakonec nám vznikne kulička, kterou ještě dotáhneme posouváním předloktím po tácu. Vzniklou kuličku těsta přesuneme do solamylem vysypané ošatky či cedníku vyloženým plátnem a vysypaným solamylem. Zakryjeme igelitem a necháme kynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem (cca hodina).

Vykynuté těsto opatrně vyklepneme na pečící papír, postříkáme vlažnou vodou, můžeme naříznout a dáme do vyhřáté trouby společně s hrnečkem vařící vody, který chrstneme na pekáč na dně.

Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára a pečeme 15 minut na 250 stupňů. Po 15 minutách vyndáme pekáč s vodou, troubu stáhneme na 190 stupňů a dopékáme 35 minut. Nakonec chléb přendáme na mřížku, postříkáme vodou a necháme vychladnout.

Dobrou chuť

Zkuste i další typy chlebů:

A vynikající jsou i tyto domácí housky jako od pekaře.

 

Čtení k tématu:

https://www.vune-chleba.cz/2020/06/slanek/