Úžasné medovníkové kuličky


Medovníkové kuličky jsou neobvyklým vánočním cukrovím, kterému však propadne úplně každý. Jejich sladkost a medovou chuť si oblíbí zejména děti. Chutí i konzistencí připomínají oblíbený medovník, podle kterého také nesou svůj název. Jedná se o úžasné nepečené cukroví, takže si jeho přípravu nechte až na poslední dny před Vánoci, aby Vám vydržely čerstvé. Recept není složitý, takže je ideální pro přípravu s dětmi, které mohou míchat těsto nebo tvarovat kuličky. Uvidíte, že i vy domácí pomocníky oceníte, k pečení si můžete pustit například koledy nebo vánoční pohádku a uvidíte, že vánoční atmosféra naplní celý byt.

Suroviny

Na těsto

  • 2 vejce
  • 60 gramů másla
  • 4 lžíce medu
  • 200 gramů cukru moučka
  • 500 gramů hladké mouky
  • 2 lžičky jedlé sody

Na krém

  • 250 gramů másla
  • 1 plechovku karamelového salka

Postup přípravy

Všechny suroviny si vyndejte předem z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Nejdříve si připravte těsto. Začněte rozpuštěním másla a medu, aby obojí bylo tekuté, přidejte vajíčka a obojí promíchejte. Ve vedlejší misce si rozmíchejte mouku s cukrem a jedlou sodou a pomalu.  Sypkou směs pomalu přimíchávejte do tekuté po menších částech. Rukama zpracujte nelepivé těsto, které vyválejte na dvě menší placky a dejte do trouby péct na 180 stupňů cca 10 minut.

TIP: Ledovky vánoční cukroví

Zatímco se peče těsto, můžete začít s přípravou krému. Máslo pokojové teploty vyšlehejte se salkem do hladkého krému a dejte odpočinout do ledničky. Když je těsto upečené, vyndejte jej a nechte vystydnout. Poté jej dejte do mixéru a rozmixujte jej na hrubou směs, ze které si dvě hrsti odeberte a dejte stranou. Zbytek smíchejte s krémem a dejte opět alespoň na hodinu do lednice. Ze směsi tvarujte kuličky a obalte je ve zbylém rozmixovaném těstě, které je stranou. Kuličky uchovávejte v chladu a spotřebujte do dvou týdnů. Kuličky jsou vemi sladké a karamelové, díky tomu Vám bude stačit jedna či dvě ke kávě a chuť na sladké bude hned pryč.

Vyzkoušejte taky: