Máte chuť na něco tak akorát sladkého a krémového? Mám tu pro vás jednoduchý recept, kterým však každého oslníte a nebo si jen tak pochutnáte u šálku čaje či výborné kávy. Jedná se o lehký vanilkový dort s Lotus sušenkami. Nejen že je chuťově lehký, jak z názvu napovídá, ale hravě ho zvládnete. Tento dort je naprostým příkladem, že v jednoduchosti je krása, i když v tomto případě se jedná především chuť.
Postup: snadný
Doba přípravy: 45 min
Suroviny
Korpus
4 vejce
220 g cukru krystal
1 lžička vanilkového extraktu
250 ml oleje
250 ml podmáslí
400 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
Lotus krém
500 g mascarpone
500 ml smetany ke šlehání
100 g cukru moučka
2 lžičky vanilkového aroma
Zdobení
Lotus sušenky
Postup přípravy
Do velké mísy kuchyňského robota nasypeme sypké ingredience na korpus. Tedy mouku, cukr a špetku soli. Vše následně důkladně zamícháme tak, abychom všude měli stejný poměr surovin. Do druhé mísy vyklepneme vajíčka (pokud chcete, aby bylo těsto více žluté, stačí přidat pár samotných žloutků) přidáme olej a vanilkové aroma. Vše opět zamícháme a vlijeme do velké mísy s již zamíchanými sypkými ingrediencemi. Velkou mísu dáme následně do kuchyňského robota a necháme dlouze míchat.
Mezitím připravíme krém. Nalijeme smetanu do hrnce, přidáme cukr a vanilkový cukr nebo aroma. Začneme vařit na pomalém ohni. Za neustálého míchání vaříme asi 3 minuty. Odstavíme z plamene a překryjeme alobalem. Do studené směsi přidáme máslo o pokojové teplotě. Nakonec vymíchejte hladký krém.
Vychladlé těsto vodorovně rozdělíme na tři části. Každou část pomažeme 0,5 – 1cm tenkou vrstvou krému. Když jsou všechny části pomazané a slepené, celý dort rovnoměrně potřeme zbývajícím krémem a nakonec posypeme rozdrcenými Lotus sušenkami.
Přeji dobrou chuť