Crême brûlée

Zajímá vás, co je creme brulee? Jedná se o tradiční francouzský dezert, který se skládá z krémové náplně na bázi smetany, vajec a cukru. Při podávání posypeme třtinovým cukrem a za pomocí flambovací pistole cukr zkaramelizujeme.


4 porce

Doba přípravy je 60 minut

Suroviny

  • 5 ks žloutků
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 ks vanilkový lusk
  • 80 g krystalového cukru
  • Třtinový cukr na posypání

Postup přípravy

  • Žloutky utřeme s cukrem do pěny.
  • Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vydlabeme dužinu a přidáme k utřeným žloutkům.
  • Za stálého míchání přilijeme po částech smetanu.
  • Hotovou směs přelijeme do zapékacích mističek.
  • Mističky přendáme na hlubší plech a do plechu vlijeme teplou vodu tak, aby mističky byly do 3/4 ponořené v teplé vodě.
  • Vložíme do předem vyhřáté trouby na 150 stupňů a pečeme zhruba 45 minut.
  • Po upečení necháme vychladnout, nejlépe vychladit v lednici.
  • Před podáváním posypeme asi 1 lžící třtinového cukru a flambovací pistolí oflambujeme.
Crême brûlée
Crême brûlée

Související: