Meruňková buchta


Pokud jste zastánci šťavnatých řezů, je pro vás tento recept na buchtu s meruňkami jako dělaný. Je velice snadný a rychlý, ale výsledek opravdu stojí za to. Na co čekat? Jdeme na to!

Postup: velmi snadný

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny

Těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 180 g pískového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 šlehačka
  • 150 ml oleje

Náplň:

  • 1 kostka tvarohu
  • 3-4 lžíce mléka dle potřeby
  • 1 vanilkový cukr nebo vanilkové aroma
  • 2 lžíce moučkového cukru

Poleva:

  • 1 sklenice meruňkového kompotu
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový pudink a voda (k doplnění šťávy z kompotu tedy 1/2 l tekutiny)

Postup přípravy

Nejprve si ve větší míse připravíme piškotový základ. Do mísy nasypeme sypké ingredience tedy mouku a cukr, vše zamícháme a přidáme vejce, zakysanou smetanu, šlehačku a olej. Vše necháme dlouho míchat v kuchyňském robotu.

V další míse připravíme krémovou náplň, která se bude skládat z tvarohu, moučkového cukru, vanilkového cukru, nebo chcete-li vanilkového aroma, které doporučuji spíš, protože má výraznou vůni, která se skvěle hodí k šťavnaté chuti broskví a želatiny. Nakonec přidáme pár lžic mléka. Počet lžic dáváme podle tvarohu, každý je jinak tučný a náplň nesmí být příliš tuhá, ani příliš řídká. Tak, aby s ní šel piškot dobře pomazat. Náplň dáme na chvílí odležet do chladničky a předehřejeme troubu.

Mezitím co se nám těsto míchá a trouba předehřívá, vymažeme velký plech olejem, nebo jiným tukem a vysypeme hrubou moukou. Do vyšlehaného těsta dáme kypřící prášek, zamícháme, vlijeme na plech a pečeme při 180°.

Vychladlé těsto pomažeme náplní tak, aby náplň byla 1cm vysoká, vyskládáme broskvemi (musí být překrojené podélně na polovinu, ovšem to ty kompotové jsou) a zalijeme želatinou. Nakonec dáme buchtu na pár hodin vychladnout do chladničky a můžeme servírovat.

Přeji dobrou chuť!

Napsat komentář