Žampionový krém – zdravá polévka se smetanou


Žampionový krém je velmi jemná polévka s chutí po žampionech a smetaně. Krém můžeme udělat i z lesních hřibů. Kdo má rád může při podávání zdobit krutóny, nebo opečenými houbami.

2 porce

doba vaření 30 minut

Suroviny na žampionový krém

  • 200 g čerstvých žampionů
  • 1 ks cibule
  • 2 ks brambor
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks petržele
  • 2 lžíce másla
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • 1 ks zeleninový bujón
  • 100 ml smetany na šlehání

Krémová žampionová polévka – postup přípravy

  • V hrnci si rozehřejeme polovinu másla.
  • Žampiony si opláchneme a nakrájíme na plátky. Část si jich dáme stranou. Ty potom opečeme a použijeme při servírování.
  • Do hrnce si vložíme na kousky nakrájenou cibuli, plátky žampionů, očištěnou a na kousky nakrájenou mrkev, petržel a brambory.
  • Chvíli restujeme a poté zalijeme vodou.
  • Vložíme bujón a vaříme zhruba 20 minut.
  • Poté polévku odstavíme.
  • Tyčovým mixérem rozšleháme na jemný krém a přilijeme smetanu.
  • Podle chuti osolíme, opepříme.
  • Na zbytku másla si opečeme plátky žampionů, které jsme si dali stranou a po opečení, můžeme polévku podávat.
Žampionový krém - zdravá polévka se smetanou
Žampionový krém – zdravá polévka se smetanou

Další recepty na polévky: