Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem


Svíčková omáčka je oblíbenou specialitou v každé domácnosti. Většina kuchtíků má  ten svůj nejlepší recept jak omáčku připravit, proto existuje mnoho variant. Výsledkem by měla být hustá omáčka bílé až nažloutlé barvy, jemné chuti doplněná o šťavnaté a měkké hovězí maso.  Jako příloha se většinou podává houskový knedlík.

10 porcí

doba vaření 3 hodiny

Suroviny

  • 1,5 kg hovězího zadního
  • 100 g slaniny ( špeku)
  • 2 ks cibule
  • 6 ks mrkve
  • 3 ks petržele
  • 1 ks celeru
  • 10 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 ks citrónu
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 150 g hladké mouky
  • 1 l vody
  • 1 l plnotučného mléka
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • sůl podle potřeby
  • pepř mletý podle potřeby
  • 4 lžíce sádla

Postup přípravy

  • Hovězí maso si opláchneme a prošpikujeme špekem a to tak, že si špek nakrájíme na hranolky. Nyní ostrým dlouhým nožem maso prořízneme a do vzniklého otvoru vložíme hranolek špeku.
  • Poté si maso ze všech stran osolíme a opepříme.
  • Všechnu očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostky.
  • Ve větším hrnci si rozehřejeme sádlo a zeleninu s cibulí vložíme do hrnce a restujeme. Během restování přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list, tymián a vložíme maso, které ze všech stran opečeme tak, aby se nám zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté. Po opečení masa přidáme hořčici, krátce orestujeme a zalijeme vodou.
  • Přikryjeme poklicí a dusíme do změknutí masa. Zhruba 2 hodiny, záleží na druhu masa a jeho velikosti.
  • Mezi tím si v misce rozmícháme mouku s mlékem na hladké těstíčko.
  • Měkké maso vytáhneme z hrnce a do hrnce vlijeme mouku s mlékem.
  • Necháme zhruba 20 minut provařit.
  • Vezmeme si cedník a přecedíme omáčku do druhého hrnce. Vše pořádně propasírujeme a na zjemnění přilijeme smetanu.
  • Dochutíme solí a citrónem.
  • Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.
Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem
Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem

Vyzkoušejte také:

Vepřová plec ve smetanové omáčce s knedlíkem

Napsat komentář