Medovník – je domácí a luxusní


Dobře, medovník není zcela typické vánoční cukroví, ale kdo by ho neměl rád? Navíc, pod pojmem vánoce je med jedna z věcí, která se mi vybaví nejdříve. Proto si upečeme vynikající jednoduchý medovník, který nám ty vánoční svátky ještě trochu osladí.

Suroviny

Těsto

  • 180 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 6 lžic medu
  • 4 lžíce smetany
  • 1 vejce
  • 1 lžička kakaa
  • 450 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky jedlé sody

Krém

  • 250 g másla
  • 1 plechovka Salka (speciální karamelové Salko na medovník)

Postup přípravy

Máslo, cukr, kakao, smetanu, vejce a med si dáme do větší mísy a šleháme asi 5 min. Směs smícháme s moukou a sodou a necháme těsto odpočinout asi 5 minut v zakryté míse. Poté ho vyválíme a vyřízneme dle obrácené dortové formy. Je potřeba si uvědomit, že s těstem se musí pracovat velice rychle protože rychle taje.

Vytvoříme pět placek a každou na pečícím papíru pečeme při teplotě 180C cca 4 minuty.

Teď přichází na řadu Salko. V mnohých receptech, se dočtete že by se mělo vařit dvě až dvě a půl hodiny ve vodě. To dělá proces pečení medovníku ještě složitější a tak jsem si práci usnadnila a výsledek je naprosto stejný, řekla bych i lepší, protože se mi nevyvaří aroma a chuť salka. Salko proto vařím nějakých 10 minut. Po uvaření necháme úplně vychladnout a  opatrně otevřeme. Salko nalijeme do mísy spolu s máslem a vyšleháme. Krém šleháme dlouho, aby byl krásně jemný.

TIP: Skořicoví šneci z kynutého těsta

Hotovým krémem potřeme každou placku a vrstvíme. Krémem není třeba šetřit, protože těsto vlhkost nasaje a medovník by byl příliš suchý. Když máme všech pět placek poskládaných, zbylým krémem potřeme horní část a stěny medovníku, které následně posypeme rozmletými ořechy tak, aby pokrývaly celý povrch, stejně jako krémem, ani ořechy nešetříme. A protože tento medovník má speciální vánoční nádech, ořechy jemně posypeme mletou skořicí.

Zbývá jen dozdobit, ale to je už na každém z vás. Já nejčastěji dám doprostřed pár ořechů a celou skořici, která celý medovník úžasně provoní, nebo když si chci dát větší práci, horní okraje olemuji malými kousky ořechů.

A je hotovo, není to tak složité a výsledek? Ten teda stojí za to. Navíc, k čaji, kávě, nebo už vánočnímu svařáku, neznám nic lepšího. Přeji dobrou chuť.

Nejlepší domácí medovník
Nejlepší domácí medovník

Podobné recepty: