Pečené uzené maso se zelím a houskovým knedlíkem


Není nad domácí uzené maso a když ho upečete v troubě na cibulce, česneku a majoránce, doplníte o zelí a knedlík, tak dostanete oběd na sváteční stůl.

4 porce

Doba přípravy 2 hodiny

Suroviny:

Pečené uzené maso: 

  • 4 plátky uzené krkovičky ( nejlépe domácí)
  • 1 ks cibule
  • 2 ks česneku
  • 1 hrst majoránky

Kysané zelí: 

  • 800 g kysaného zelí
  • 1 ks cibule
  • 50 g anglické slaniny
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Sůl podle potřeby
  • 2 lžíce cukru krystalu
  • 2 lžíce sádla

Houskový knedlík: 

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • Sůl podle potřeby
  • 1 ks vejce
  • 2 ks starších rohlíků
  • Půl kostky droždí

Postup přípravy:

Knedlík:

  • Začneme nejprve knedlíky, protože nám budou kynout.
  • Mléko si ohřejeme, aby bylo vlažné.
  • Rozdrobíme do něj droždí a necháme vzejít kvásek. Asi 5 minut.
  • Do robotové mísy si nasypeme mouku, sůl, přidáme vejce, vlijeme hotový kvásek a zapneme robota na hnětení.
  • Hněteme dokud se nám nevytvoří těsto.
  • Rohlíky si nakrájíme na kostičky, vsypeme do těsta a už jen lehce promícháme.
  • Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout.
  • Po vykynutí si na pomoučeném vále vytvarujeme dvě šišky. Necháme ještě chvíli kynout.
  • Mezi tím co nám knedlíky kynou, tak si postavíme na plotnu hrnec s vodou a přivedeme k varu.
  • Knedlíky vložíme do vařící vody a z každé strany vaříme asi 9 minut.
  • Poté vytáhneme a rychle knedlíky propícháme vidličkou, aby se nám nesrazily.

Zelí:

  • Zelí neproplachujeme jen scedíme, překrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce.
  • Podlijeme trochou vody a přivedeme k varu.
  • Pod poklicí dusíme do měkka.
  • V menším kastrůlku si připravíme jíšku. Rozpustíme si sádlo, vložíme na kostičky nakrájenou slaninu společně s kostičkami cibule.
  • Chvíli restujeme, poté zaprášíme moukou a necháme vychladnout.
  • Jíšku přidáme do měkkého zelí, provaříme zhruba 10 minut a máme hotovo.
  • Dochutíme cukrem, případně solí.

Maso – uzená krkovice pečená v troubě:

  • Plátky masa si vložíme do pekáče.
  • Na maso prolisujeme česnek, posypeme kousky cibule, přidáme v ruce rozmělněnou majoránku.
  • Podlijeme trochou vody a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů zhruba 30 minut.
  • A můžeme podávat oběd.
Pečené uzené maso se zelím a houskovým knedlíkem
Pečené uzené maso se zelím a houskovým knedlíkem

Podobné recepty:

Chutnalo vám? Podělte se o recept s přáteli.

Napsat komentář