Domácí meruňkový džem


Džem je hustý ovocný produkt, který se vyrábí vařením ovoce a cukru. Tato směs se vaří do zhoustnutí, dokud nedosáhne želé podobné konzistence. Džemy obvykle obsahují kousky ovoce nebo ovoce v celku, což je hlavní rozdíl oproti marmeládám, které jsou obvykle vyrobeny z citrusových plodů a obsahují i kousky slupky. Džemy jsou populární po celém světě a jsou používány jako náplň do pečiva, na chleba, v dezertech nebo dokonce jako přísada v některých pokrmech. Jsou vyráběny z různých druhů ovoce, včetně jahod, malin, švestek a mnoha dalších.

Suroviny

  • 3 kila meruněk
  • 1 – 1,5 kila cukru (podle kyselosti ovoce)
  • šťáva ze 2 citronů
  • agar 15 g nebo pektin (sáček bývá na kilo ovoce)

Postup přípravy

Meruňky omyjte a zbavte nečistot. Pokrájejte, pokud jsou měkké stačí na půlky. Částečně rozmačkejte, například mačkadlem na brambory. Do hrnce dejte meruňky spolu s cukrem citronovou šťávou a ztužovačem. Přiveďte k varu, povařte cca 5 minut a pak ztlumte na lehké pobublávání, doba vaření se různí, my vařili kolem 30 minut (mírný var). Džem zhoustne a meruňky se rozvaří. Otestujte kapkou džemu hustotu a „želírovací“ schopnost. Někdo má rád tekutější a někdo zase úplně tuhý džem. Je to na vás.

Hotový ještě horký džem naléváme do předem vyvařených sklenic. Ze 3 kil ovoce jsme měli 11 skleniček menší velikosti.

Cukru se v některých receptech uvádí obrovské množství, i varianta s 1,3 kilem cukru se mi zdá až příliš sladká. Preferuji kyselejší džem, ale je pravda, že cukr pomáhá konzervovat a tak jsem se do větších experimentů s vynecháváním cukru u domácích džemů nepouštěla.

Meruňkový džem
Meruňkový džem

Často kladené otázky

Kolik cukru na kilo meruněk na džem?

Obvyklý poměr je 500 g cukru na 1 kg meruněk. Pokud použijete želírovací cukr, řiďte se návodem na obalu. Pro sladší marmeládu můžete přidat více cukru, pro lehčí variantu zase méně.

Jak dlouho vařit meruňkovou marmeládu?

Marmeláda se vaří jen krátce – obvykle 5–10 minut od bodu varu, aby si meruňky zachovaly barvu a chuť. Čas se může lišit podle receptu a použitého želírovacího cukru.