Džem je hustý ovocný produkt, který se vyrábí vařením ovoce a cukru. Tato směs se vaří do zhoustnutí, dokud nedosáhne želé podobné konzistence. Džemy obvykle obsahují kousky ovoce nebo ovoce v celku, což je hlavní rozdíl oproti marmeládám, které jsou obvykle vyrobeny z citrusových plodů a obsahují i kousky slupky. Džemy jsou populární po celém světě a jsou používány jako náplň do pečiva, na chleba, v dezertech nebo dokonce jako přísada v některých pokrmech. Jsou vyráběny z různých druhů ovoce, včetně jahod, malin, švestek a mnoha dalších.
Suroviny
- 3 kila meruněk
- 1 – 1,5 kila cukru (podle kyselosti ovoce)
- šťáva ze 2 citronů
- agar 15 g nebo pektin (sáček bývá na kilo ovoce)
Postup přípravy
Meruňky omyjte a zbavte nečistot. Pokrájejte, pokud jsou měkké stačí na půlky. Částečně rozmačkejte, například mačkadlem na brambory. Do hrnce dejte meruňky spolu s cukrem citronovou šťávou a ztužovačem. Přiveďte k varu, povařte cca 5 minut a pak ztlumte na lehké pobublávání, doba vaření se různí, my vařili kolem 30 minut (mírný var). Džem zhoustne a meruňky se rozvaří. Otestujte kapkou džemu hustotu a „želírovací“ schopnost. Někdo má rád tekutější a někdo zase úplně tuhý džem. Je to na vás.
Hotový ještě horký džem naléváme do předem vyvařených sklenic. Ze 3 kil ovoce jsme měli 11 skleniček menší velikosti.
Cukru se v některých receptech uvádí obrovské množství, i varianta s 1,3 kilem cukru se mi zdá až příliš sladká. Preferuji kyselejší džem, ale je pravda, že cukr pomáhá konzervovat a tak jsem se do větších experimentů s vynecháváním cukru u domácích džemů nepouštěla.