Kdo z nás by neznal tento skvělý zákusek. Zavzpomínejme tedy na své dětství. Retro klasika, jejíž bezchybné provedení přesvědčí i toho největšího skeptika o tom, že pár sladkých kousků z doby relativně nedávné si zaslouží publikaci.
1 Míša dort recept / příprava asi hodinu
Suroviny
Těsto
- 4 vejce, žloutky a bílky oddělené
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce oleje
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce kakaa
Náplň – krém
- 750 g (3 hrnky) polotučného tvarohu
- 200 g ( 3/4 hrnku) másla
- moučkový cukr
Poleva
- 60 g tmavé čokolády
- 50 g másla
- 1 lžíce mléka
Postup přípravy
- Troubu napřed předehřejeme na 180 stupňů. Kulatou, dortovou formu (otvírací) si vyložíme na dně pečícím papírem, boky potřeme tukem. Na těsto si vyšleháme žloutky s cukrem a olejem do světlé, téměř bílé pěny. V jiné čisté míse si vyšleháme bílky na tuhý sníh. Prosejeme si mouku, prášek do pečiva a kakao a kovovou lžící střídavě zatíráme moučnou směs a sníh ke žloutkové směsi, až nám vznikne krásné, hladké těsto.
- Těsto vložíme do formy a pečeme asi 15 – 20 minut. Formu otevřeme a korpus vyjmeme, stáhneme pečící papír a necháme na mřížce zcela vychladnout.
- Na náplň si necháme rozehřát máslo a následně ho zašleháme do tvarohu stejně jako cukr. Vychladlý korpus upevníme zpátky do formy a naneseme na něj tvarohový krém.
- Na závěr rozpustíme čokoládu s máslem ve vodní lázni, vmícháme mléko a hladkou polevu přelijeme přes tvaroh. Celý dort dáme přes noc do ledničky. Až bude zcela ztuhlý, vyjmeme ho z formy a nakrájíme na řezy.
- Dort můžeme doplnit i různým ovocem.
TIP: Pokud použijete jinou formu, ale stejný recept, můžete si upéct Míša řezy jako dort.