Čokoládovo jablečný koláč splňuje vše, co by dezert k nedělní kávičce měl mít. Kdo ho zkusí, pochopí.
Suroviny
Korpus
- 5 vajec
- 120 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml rostlinného oleje
- 1 lžíce rumu
- 250 g hladké mouky
- 30 g holandského kakaa
- prášek do pečiva
- špetka soli
Krém
- 5-6 jablek
- 100 ml vody
- 80 g cukru krupice
- 3 lžíce rumu
- 100 g hořké čokolády
- 200 g másla
Poleva
- 100 g hořké čokolády
- 50 g másla
- 1 lžíce oleje
Postup přípravy
Vyšleháme vejce s cukry a pomalu přilijeme rum a olej. Přidáme mouku, kakao, sůl a kypřící prášek.
Vše dohladka vyšleháme. Nalijeme do formy a pečeme na 180C asi 30-40 minut.
Špejlí vyzkoušíme, zda je pečený. Dáme vychladnout.
Jablka oloupeme a nahrubo nastouháme do kastrůlku. přidáme vodu, rum a cukr. Vaříme do měkka asi 10 minut. Rozmixujeme do hlaska tyčovým mixérem.
Vmícháme máslo a čokoládu v případě, že se nerozpustí – zahřejeme. Necháme vychladnout.
Korpus rozřízneme na půlku. Spodní vrátíme do formy a druhý celý díl rozdrobíme do jablečné směsi. Řádně promícháme, naneseme na korpus, uhladíme.
Do lednice dáme uležet asi na hodinu a poté nalijeme polevu. Necháme nejlépe do druhého dne odležet.
Dalo by se říct, že to je falešný sachr dort z jablek.