Velikonoční beránek – osvědčený recept


Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem. Neslaví ho jen křesťané, ale i pro ateisty je jeho význam důležitý. Beránci jsou oblíbeným sladkým pečeným pokrmem, tak si nachystejte formu, suroviny a jdeme na osvědčený recept č.1.

Suroviny

  • 120 g másla
  • 4 vejce
  • 200 g cukru (krupice)
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • kůru z citronu
  • můžete přidat i rum dle chuti
  • olej

Postup přípravy

Vejce smícháme dohromady s mlékem. Mouku smícháme s kypřícím práškem, solí, vanilkovým a krupicovým cukrem a citronovou kůrou. Mléko s vejci nalijeme do sypké směsi, přilijeme olej, rum a utřeme hladké těsto. Forma musí být vymazaná a moukou vysypaná a do ní následně nalijeme těsto. Troubu jsme předehřáli na 180 °C, do ní vložíme formu a pečeme asi 40 – 50 minut.

TIP: Domácí mazanec je nejlepší

Po upečení beránka z trouby vyndáme a necháme ji vychladnout. Až potom z ní beránka vyklopíme a potřeme. Nejlepší je čokoláda nebo citronová poleva, případně ho jen pocukrujeme. Beran je dobrý i tak.

Velikonoční beránek
Velikonoční beránek

Recept č.2

Velikonoční beránek nesmí chybět při oslavách Velikonoc. Recept je velmi jednoduchý, chce to je trpělivost při vyklápění z formy.

Beránka můžeme zdobit čokoládou, lentilkami, mašličkou…..

Počet porcí 10

Doba přípravy je 70 minut

Suroviny

  • 2 ks vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 5 hrnku oleje
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce rumu
  • 1 balíček kypřícího prášku

Postup přípravy

  • Mouku si smícháme se solí, kypřícím práškem, cukrem a vanilkovým cukrem.
  • Vejce si rozšleháme společně s mlékem.
  • Vše smícháme dohromady.
  • Přidáme rum, olej a utřeme na hladké těsto.
  • Formu na beránka si důkladně vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  • Nalijeme těsto, přiklopíme druhou částí formy a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů.
  • Pečeme zhruba 40–50 minut.
  • Upečeného beránka vyndáme z trouby a co nejdříve ho vyklopíme.
  • Můžeme ho zdobit čokoládovou polevou, citronovou polevou nebo jen pocukrovat.
Velikonoční beránek 2
Velikonoční beránek 2

Související recepty:

Naše další recepty