Bavorské vdolečky


O původ bavorských vdolků vedeme léta spor s našimi blízkými sousedy. My tvrdíme, že je to čistě český recept a název bavorský vdolek jim nepřísluší. Recept si údajně přinesly s sebou české služebné, když sloužily v bavorských rodinách. Ať už je pravda jakákoliv, bavorský vdolek chutná stovky let na obou stranách.

U nás jsou v oblibě malé vdolečky na dvě kousnutí, ale připravit můžete jakoukoliv velikost. Z dávky připravíte 80 ks malých vdolečků, což je dost na velkou rodinnou oslavu.

Doba přípravy receptu je 25 minut a následně 1,5 hodiny kynutí

Počet malých vdolků: 80 ks

Suroviny

Kvásek

  • droždí: 1 kostka
  • cukr: 2 lžíce
  • mouka hladká: 2 lžíce
  • mléko: 200 ml

Těsto

  • kvásek
  • mouka hladká: 500 g
  • máslo: 100 g
  • cukr vanilkový: 1 kus
  • vajíčko: 1 kus
  • sůl: 1 špetka
  • cukr moučka: 60 g

Rumové aroma: 1 lžička nebo rum: 2 lžíce

Na ozdobu: tvaroh, povidla, šlehačka, nutela, marmeláda nebo pouze skořice a cukr.

Postup přípravy

Nejprve připravíme kvásek. Rozdrobte kvasnice, zalijte vlažným mlékem a přidejte cukr a mouku. Prošlehejte metličkou. Čím více vzduchu, tím lépe. Nechejte 15 minut na teplém místě.

V robotu smíchejte mouku, cukry, sůl, změklé máslo a vejce. Přidejte vykynutý kvásek a rumové aroma. Těsto vypracujte v robotu déle, alespoň 15 minut. Nemělo by lepit, ale záleží na kvalitě másla. Vypracované nechejte pod utěrkou na teplém místě 1,5 hodiny kynout.

Na pomoučeném vále rozválejte na tenčí placku a skleničkou vykrajujte stejná kolečka. Nechejte 15 minut pod utěrkou. Do nakynutých koleček udělejte důlek (dobře se to dělá umytým vajíčkem) a smažte na rozpáleném oleji. Vdolky musí v oleji plavat a doba smažení je krátká. Rychle otáčejte a na pánev umístěte raději méně vdolečků, abyste stíhali obracení.

Nechejte okapat na utěrce a nazdobte. Pocukrujte až před podáváním (pocukrované kynuté těsto rychleji tvrdne).

Bavorské vdolečky
Bavorské vdolečky

Napsat komentář