Domácí velikonoční jidáše


Toto je náš domácí recept na nejlepší jidáše, které děláme už roky, tradičně na Velikonoce. A v druhé části článku najdete i recept na jidáše bezklepkové.

Suroviny na velikonoční nadýchané jidáše:

  • 30g čerstvého droždí
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 250g polohrubé mouky
  • 250g hladké mouky
  • 250ml vlažného mléka
  • 100g rozpuštěného másla
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • špetka mleté skořice
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 1 bílek

Po upečení:

  • 2 lžíce másla
  • 1-2 lžíce medu

Postup přípravy:

Do větší mísy rozdrobíme droždí a přidáme moučku. Tu poté rozmačkáme, až je směs tekutá. Přidáme jen 100g polohr. mouky a vlažné mléko. Metličkou promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme stát – až kvásek vzejde (za cca 25 minut).

Až těsto vykyne přidáme máslo (necháme v misce rozpustit v mikrovlnné troubě asi 30 sekund), žloutky, 150g polohrubé a 250g hladké mouky, sůl, skořici, citr. kůru a med.

Propracujeme těsto – musí být hladké. Poté jej jemně posypeme hladkou moukou, opět zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Mísu dávám nejlépe na teplé místo – z poloviny spodku mísy na topení.

Jak uplést jidáše:

Z těsta odebíráme kuličky o velikosti asi jako „tenisák“ nebo vajíčko a rozválíme z nich válečky asi 2 cm silné. Zaplétáme dle libosti do tvaru jako uzlík, spirála nebo šnek, přesně jak je vidět na fotografii.

Pečení:

Na plechu je necháme ještě asi 15 – 20 minut kynout a potřeme je rozšlehaným bílkem.

Troubu předehřejeme na 170C a pečeme asi 15 minut.

Než se upečou, smícháme si máslo a med.

Po upečení je necháme asi 2 – 5 minut vystydnout a ještě vláčné jidášky potřeme.

Domácí nadýchané velikonoční jidáše
Domácí nadýchané velikonoční jidáše

Související recepty:

Velikonoční bezlepkové jidáše

Na Velikonoce se tradičně peče velikonoční beránek a také mazanec. Letos si kromě beránka či mazance můžete pro změnu upéct například i velikonoční jidáše. Sladké pečivo se tradičně tvaruje do podoby stočeného provazu, který má připomínat oběšení Ježíšova apoštola.

Jidáše se pečou obvykle na Zelený čtvrtek a v tento den by se měly i jíst. Pokud sníte jidáše už za svítání, mělo by vám to přinést zdraví.

Jidáše se obvykle podávají namazané medem. Sladkého pečiva se na Velikonoce nemusíte vzdávat ani když omezujete bílou mouku či mléčné výrobky. Tento recept na jidáše se totiž od těch tradičních odlišuje tím, že je vhodný pro osoby s intolerancí na lepek a laktózu. V receptu na bezlepkové jidáše naleznete dostupnou bezlepkovou ovesnou mouku, kterou si můžete i jednoduše vyrobit rozmixováním ovesných vloček ve vašem mixéru. A pokud nechcete kupovat o něco dražší bezlaktózové mléko, lze si vyrobit přepuštěné máslo, neboli ghí. Receptů, jak vyrobit domácí ghí, naleznete na internetu bezpočet. Pokud však nepotřebujete omezovat laktózu, výborně poslouží máslo klasické.

Suroviny na bezlepkové jidáše:

  • 200 g bezlepkové ovesné mouky
  • 2 žloutky
  • ½ kostky čerstvého pekařského droždí
  • 1,5 dcl vody
  • 1 lžička medu
  • 30g  másla nebo ghí bez obsahu laktózy
  • Chia semínka na posypání

Postup přípravy:

Ovesnou mouku si připravíme do mísy. Do mouky uděláme dolík a nalijeme do něj vlažnou vodu smíchanou s medem. Poté nad dolíkem rozdrobíme droždí. Těsto necháme kynout 10 minut na teplém místě. Pak přidáme žloutek a roztavené máslo a zpracujeme těsto. Z těsta tvarujeme jidáše. Druhý žloutek si necháme na potření jidášů a následně dáme péct 30 minut na 180°C.

Poznámka:

Jelikož je těsto zcela bezlepkové, musíte počítat s tím, že se bude chovat trochu jinak, než obvykle. Např. se bude více lepit a nemusí vykynout tolik jako těsto z bílé mouky.

Tip:

Pokud se těsto hodně lepí, namočte si prsty do vody kdykoliv budete chtít z těsta tvarovat esíčka či šneky.

Bezlepkové jidáše
Bezlepkové jidáše

Související recepty:

Napsat komentář