Velikonoční tvarohové cukroví s žitnou moukou má příjemnou chuť a hodí se přesně ke kávě, nebo čaji při rodinné sešlosti. Kdo má rád, tak jako zobání na velikonoční stůl, nebo jako dobrota pro koledníky.
Suroviny
- 200 g polohrubé pšeničné mouky
- 200 g hladké mouky
- 1 ks kypřícího prášku do pečiva s vinným kamenem
- 50 g cukru – kdo má rád sladší, tak klidně 70g
- 1 ks vanilkového cukru
- 100 ml slunečnicového oleje
- cca 40 ml mléka
- 250 g tvarohu (ten v kostce, ne ve vaničce)
- 1 ks šťastného vejce
- trochu moučkového cukru na posypání
Postup přípravy
Nejprve smícháme suché ingredience. Do mísy dáme obě mouky a oba cukry, které promísíme s kypřícím práškem.
Následně přidáme olej, mléko, vejce a tvaroh. Nejprve „mokré“ ingredience promícháme s moukou vařečkou a jakmile budou trochu zapracované do těch suchých, uhněteme rukou v hladké a tvárné těsto.
Hnětla jsem v takové velké, smaltované míse. Ale klidně se po spojení všech surovin může hnětat na trochu pomoučněném vále.
Těsto se nemusí nechávat odležet v lednici, ale odpočinout by si chvilku mělo, aby začal lepek pracovat.
Mezi tím si předehřejeme troubu na 180°C na vrchní i spodní pečení. Připravíme si 2 plechy a na ně pečící papír.
Těsto rozválíme na cca 1,5 cm tenký plát a vykrajujeme. A protože máme Velikonoce, zvolíme i vhodná vykrajovátka. Doporučuji vykrajovátka bez razítek. Tyto sušenky se trochu nafouknou a vzor by nebyl vidět. Já jsem vykrajovala slepičky, kohoutky, kytičky a srdíčka. Samozřejmě je na vás, které tvary zvolíte.
Vykrájené cukroví skládáme na plech cca 2-3 cm od sebe. Cukroví se při pečení trochu nafoukne. Jakmile je trouba vyhřátá na správnou teplotu, vložíme cukroví a pečeme cca 10-50 min. Mírně do zlatova.
Pozor: Nenechávejte do hněda, cukroví pak nebude křehké, ale tvrdé. Ještě horké posypeme moučkovým cukrem.
Kdo nemá rád moc sladké, nedávejte cukr navrch.
Umím si představit toto cukroví i jako slané. Bez cukru, sypané třeba sezamovými semínky, nebo kmínem a solí.