Křenová omáčka s uzeným masem a knedlíkem


Klasická česká omáčka, která se dělá z čerstvého křenu. Kdo nemá čerstvý křen, může použít křenex, ale omáčka nebude tak výrazná, jako když použijete čerstvý křen.

2 porce

Doba přípravy 30 minut

Suroviny 

  • 30 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 0,5 l polotučného mléka
  • 0,1 l smetany na šlehání
  • 2 cm čerstvého křenu
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • Cukr podle chuti
  • 2 porce uzené krkovičky
  • 2 porce houskových knedlíků  

Křenová omáčka s uzeným – postup přípravy

  • V hrnci si rozehřejeme máslo, zaprášíme hladkou mouku a vytvoříme světlou jíšku.
  • Zalijeme mlékem a metličkou rozšleháme, aby se nám neutvořili hrudky.
  • Přivedeme k varu.
  • Očištěný křen si nastrouháme na jemném struhadle a vložíme do omáčky.
  • Omáčku osolíme, opepříme, osladíme.
  • Provaříme zhruba 15 minut.
  • Na konci vaření zjemníme smetanou.
  • V pařáku si napaříme plátky masa společně s knedlíkem a můžeme podávat.
Křenová omáčka s uzeným masem a knedlíkem
Křenová omáčka s uzeným masem a knedlíkem

Máte rádi omáčky? Zde jsou další recepty:

Napsat komentář