Klasická květáková polévka bez mouky


Klasická květáková krémová polévka bez mouky je skvělá a podle tohoto receptu se vám vybaví dětství, jako byste byli právě u babičky na prázdninách.

Suroviny

  • květák
  • 2 mrkve
  • cibule
  • brambory
  • máslo
  • krupička

Postup přípravy

Květák omyjeme a rozebereme na růžičky. Brambory nakrájíme na kostičky, mrkev očistíme a rozpůlíme.

TIP: Květákový mozeček s bramborem

Dáme vařit zeleninu, nejdřív květák (můžeme přidat petržel). Po 10min vaření si vyndáme pár růžiček květáku na ozdobu. Přidáme brambory a vaříme dalších 5-10min. Vyndáme mrkev a nadrobno rozkrájíme cibuli. Můžeme rozmixovat, podle toho jak máme rádi. Květák vyjmeme do nádoby a rozmixujeme zvlášť. Poté ho přidáme do polévky. Z másla a krupičky uděláme jíšku. Přidáme do polévky a necháme provařit. Můžeme přidat i vajíčko, rozmíchané vidličkou.

Květáková polévka
Květáková polévka

Nejlepší květákovou polévku můžete udělat i se zeleninou podle toho, jak ji máte rádi (s mrkví, brokolicí, bramborem, pórkem, vejcem či smetanou). Je lehká, jemná a zdravá i pro děti a když ji hodně rozmixujete, bude z ní chutný květákový krém.

Výborná je prý i s kokosovým mlékem.

A protože vždy z polévky něco zbyde, udělejte si ještě smažený květák s bramborem.

Doporučujeme: