S blížícími se Velikonočními svátky opět přemýšlíme, čím ozdobíme náš sváteční stůl. Ten, kdo nechce zůstat u tradičních receptů, nechť se zkusí inspirovat odvážnější variantou cukroví. Co třeba zkusit mini Pavlovu s nádechem Velikonoc? Ideální tip na víkendové pečení.
Suroviny
Korpus uděláme
- ze 4 bílků
- z 200 g krupicového cukru (počítá se 50 g na 1 bílek)
- z 1 čajové lžičky vinného octu nebo citrónové šťávy
- z ½ polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- kdo má rád výraznější chutě, může použít mandlový nebo vanilkový extrakt na dochucení.
Na krém budeme potřebovat
- 33 % šlehačku
- Mascarpone
Postup přípravy
Začneme se šleháním bílků, nejprve na nižších otáčkách. Jak sníh začne nabírat na objemu, začneme postupně přidávat krupicový cukr. Po zašlehaní zvýšíme otáčky a šleháme asi 15 minut. Sníh musí být tak pevný, aby po vytažení šlehací metličky držely špičky sněhu tvar a neohýbaly se. V tomto okamžiku do sněhové hmoty vmícháme stěrkou škrob, ocet a případně dochucovadlo nebo barvivo (já používám gelové potravinářské barvivo). Hotovou směsí naplníme zdobící sáček, kterým děláme požadované tvary na plech. Takto připravené mini Pavlovy sušíme při teplotě 90°C, zhruba 2 hodiny.
Po vychladnutí přijde na řadu ta kreativnější část. Zdobení. Do vyšlehané šlehačky postupně zašleháváme Mascarpone. Osobně preferuji krém bez cukru a dalších přísad. Tento krém krásně doplní sladkou chuť korpusu. Dozdobit můžeme jedlými květy, drobným ovocem nebo tematicky podle příležitosti, na kterou pečeme. Já dnes zvolila Pavlovu jako velikonoční hnízdečka s mini čokoládovými vajíčky – vždyť Velikonoce jsou za humny….
Máte obavu zdobit Pavlovu den dopředu? Nemějte – šlehačka s korpusem se propojí a tato mini Pavlova s krémem zůstane na povrchu krásně křehká a uvnitř vláčná.