Domácí mazanec je nejlepší


Mazanec neboli velikonoční bochník se většinou peče na tyto svátky. Je to pochoutka ze sladkého kynutého těsta. U nás jsme si ho natolik oblíbili, že ho pečeme celý rok. Stejné těsto používáme i na vánočku.

10 porcí

Doba přípravy jsou 3 hodiny

Suroviny

  • 375 g hladké mouky
  • 88 g cukru krupice
  • 157 ml mléka
  • 20 g kvasnic
  • 2 vejce
  • 90 g rozpuštěného másla
  • Špetka soli
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1 vejce na potření
  • 1 hrst rozinek
  • 3 lžíce nasekaných mandlí

Postup přípravy

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek asi 5 minut.
  2. Do hnětací robotové mísy si dáme mouku.
  3. Přidáme cukr, vejce, máslo, sůl, nastrouhaný muškátový oříšek.
  4. Přilijeme kvásek a zapneme hnětení.
  5. Hněteme dokud nemáme krásné vláčné těsto.
  6. Před koncem hnětení přidáme rozinky a ještě promícháme.
  7. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 1-2 hodiny kynout.
  8. Potom vytvarujeme bochánek, dáme na plech vyložený pečícím papírem.
  9. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
  10. Nejprve pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů 10 minut a poté troubu ztlumíme na 160 stupňů a pečeme zhruba 40 minut.
  11. Během pečení zkoušíme těsto dřevěnou špejlí jestli je mazanec propečený.
Domácí vláčný mazanec
Domácí vláčný mazanec

Podobné recepty: