Vepřový guláš s křenem


Guláš je oblíbené jídlo snad v každé domácnosti. Někdo má rád hovězí, další segedínský, jiný zase zvěřinový , u nás vepřový a u sousedů buřt guláš s bramborem. Každá hospodyňka má ten zaručený recept. Už jste vyzkoušeli vepřový guláš z plece s křenem? Možná Vás jeho chuť překvapí.

5 porcí

Doba vaření 1,5 hodiny

Suroviny

  • 1 kg vepřová plec
  • 5 ks cibule
  • 4 lžíce vepřového sádla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce mleté pálivé papriky
  • 10 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 ks bobkový list
  • 5 stroužků česneku
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • 2 hrsti majoránky
  • 2 lžíce křenu

Postup přípravy

  • V hrnci si rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm na kostičky nakrájenou cibuli, společně s novým koření, bobkovým listem a celým pepřem.
  • Cibuli opečeme do tmavě hnědé barvy.
  • Maso si opláchneme a nakrájíme na kostky. Osolíme, opepříme a přidáme do hrnce k cibuli.
  • Necháme maso opéct ze všech stran, aby se nám dobře zatáhlo.
  • Zaprášíme sladkou a pálivou paprikou, orestujeme a podlijeme vodou.
  • Přikryjeme poklicí a dusíme do měkka.
  • V hrníčku si rozmícháme hladkou mouku s vodou, aby nám vzniklo hladké těstíčko.
  • Jakmile nám maso změkne, vlijeme mouku a necháme 20 minut provařit.
  • Odstavíme z plotny a přidáme prolisovaný česnek, v dlaních promnutou majoránku a případně osolíme.
  • Podáváme s pečivem, na kolečka nakrájenou cibulkou a křenem. Chutná skvěle ale i s těstovinami.
  • Kdo má rád, může přidat feferonku nebo chilli papričku.
Vepřový guláš s křenem
Vepřový guláš s křenem

Doporučujeme: