Sójové (vegetariánské) karbanátky


Tento recept na sójové karbanátky je velmi jednoduchý a rychlý. Karbanátky ocení nejen vegetariáni, ale chutnají opravdu všem. Výhodou je, že k přípravě nepotřebujeme žádné vyloženě čerstvé suroviny, snad kromě cibule, můžeme tedy recept mít „v záloze“.

Suroviny

  • balení sójového granulátu
  • vejce
  • hladkou mouku
  • strouhanku
  • cibuli a česnek
  • pepř, sůl, sladkou papriku a chilli
  • dijonskou hořčici

Postup přípravy

Nejprve uvaříme sójový granulát. Na každém balení je stručný návod k přípravě, není třeba používat bujón, stačí vodu osolit. Množství zvolíme podle toho, kolik karbanátků chceme udělat – je třeba brát v potaz, že granulát při vaření nabobtná. Vaříme jej v dostatečném množství osolené vody. Jakmile máme hotovo, pečlivě scedíme a z granulátu vymačkáme veškeré zbytky vody, kterou je nasáklý jak nejlépe dovedeme. Vzniklá hmota nechutná takřka nijak a nevoní taky příliš vábně, ale nenechme se odradit. Do uvařeného granulátu přidáme sůl, pepř, sladkou papriku, nadrobno pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme také dijonskou hořčici a chilli – avšak velmi opatrně, hořčice je velmi ostrá a chilli stačí opravdu maličko. Promícháme a přidáme vejce, mouku a trochu strouhanky. Mouky a strouhanky je potřeba dát tak akorát, aby se těsto hezky pojilo k sobě. Vypracujeme hezké placičky, které obalíme ve strouhance. Nyní jsme připraveni ke smažení.

Karbanátky smažíme na rozpáleném rostlinném oleji po obou stranách dozlatova. Hotové kousky je dobré nechat vysušit od oleje na papírovém ubrousku. Ke karbanátkům se jako příloha nejlépe hodí například bramborová kaše či domácí hranolky z trouby. Nezapomeneme také na zeleninovou oblohu či salátek a vhodnou omáčku (skvělá je kombinace červené cibulky a plnotučné hořčice). Dobrou chuť!

Sójové karbanátky se zeleninou
Sójové karbanátky se zeleninou

Doporučujeme:

Napsat komentář