Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Vejce Benedikt je tradiční pokrm, který se skládá z křehkého anglického muffinu, šunky, pošírovaného vajíčka a holandské omáčky. Následující recept vám ukáže, jak připravit vejce Benedikt doma.

Suroviny

  • 2 anglické muffiny
  • 4 plátky šunky
  • 4 čerstvá vejce
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl a pepř na dochucení
  • nasekaná petržel na ozdobu (nepovinné)

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte holandskou omáčku. Ve vodní lázni rozpusťte máslo a vaječné žloutky, poté přidejte citrónovou šťávu a ochuťte solí a pepřem. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne. Pokud se omáčka příliš zhoustne, přidejte trochu vody nebo citrónové šťávy.
  2. Pokračujte s přípravou pošírovaných vajec. Do hrnce nalijte vodu a přidejte lžíci octa. Přiveďte k varu a snižte teplotu na střední. Vařte, dokud se nevytvoří mírné víry ve vodě.
  3. Poté do vařící vody opatrně rozklepněte vejce a nechte pošírovat po dobu 3 až 5 minut, dokud se bílek ztuží, ale žloutek zůstane tekutý. Vyjměte pošírovaná vejce z vody a odložte stranou.
  4. Připravte anglické muffiny tím, že je překrojíte napůl a opečete na pánev nebo v toustovači.
  5. Na každou polovinu muffinu položte plátek šunky a na šunku položte jedno pošírované vejce.
  6. Nakonec pokapejte připravenými hollandskou omáčkou a ozdobte petrželí.

Vejce Benedict jsou skvělá snídaně nebo brunch, který si můžete připravit i doma. Doufám, že vám tento recept bude chutnat!

Vejce benedikt
Vejce benedikt

Související: