Kuřecí roláda s nivou a mangoldem


Mangold se v posledních letech opět vrací do české kuchyně. Jeho chuť je jemnější než klasický listový špenát a proto má široké využití v kuchyni. Můžeme z něj připravovat saláty, polévky, podusit jako přílohu nebo použít třeba do rolády z kuřecích prsou, která je opravdu šťavnatá.

2 porce

Doba přípravy 60 minut

Suroviny

  • 300 g kuřecí prsa
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks cibule
  • 3 velké listy mangoldu
  • 50 g nivy
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička sójové omáčky

Postup přípravy

  1. Kuřecí prsa si opláchneme, nařízneme uprostřed a pokrajích, tak aby nám vznikl co největší plátek.
  2. Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem.
  3. Mangold si opláchneme, vyřízneme celý řapík, aby nám zůstal jen list.
  4. Položíme na maso. Nivu si nakrájíme na plátky a poklademe na mangold.
  5. Maso dobře ze všech stran zabalíme do rolády. Můžeme si pomoct párátky a maso spíchneme, nebo můžeme omotat provázkem.
  6. V menším hrnci si rozehřejeme olej.
  7. Do hrnce vložíme na kousky nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět.
  8. Roládu vložíme do hrnce a ze všech stran opečeme dozlatova.
  9. Cibule mezitím zhnědne.
  10. Roládu vyjmeme a cibuli v hrnci zaprášíme moukou.
  11. Krátce orestujeme, rozředíme vodou a přivedeme k varu.
  12. Roládu si vložíme do druhého hrnce a přes síto přelijeme šťávou z původního hrnce.
  13. Roládu dáme na sporák, přikryjeme poklicí, přivedeme k varu a na mírném plamenu asi 40 minut dusíme ve šťávě do měkka.
  14. Po změknutí roládu vytáhneme, šťávu dochutíme solí, pepřem, sójovou omáčkou a můžeme podávat.
  15. Roládu nakrájíme na kolečka jako přílohu můžeme podávat bramborovou kaši, rýži, knedlík….
Kuřecí roláda s nivou, mangoldem a bramborovou kaší
Kuřecí roláda s nivou, mangoldem a bramborovou kaší

Vyzkoušejte i tyto recepty: