Jednoduché kokosky z bílků + kokosové pusinky


Alespoň jeden druh kokosového cukroví by mezi tím vánočním zajisté neměl chybět. A proč zvolit právě kokosky ze zbylých bílků? Okouzlí vás nejen jejich vůně, ale i povrch, jenž je dokonale křupavý, avšak uvnitř jsou krásně vláčné, měkké a šťavnaté.

Samotná směs ke zhotovení kokosek se skládá pouze ze tří surovin. Jsou rychlé a příprava není nijak náročná, pouze je nutností dodržet určitý postup výroby.
Důležitá je nejen správná příprava sněhu z bílků, nýbrž i jejich pečení. Jednoduché kokosky z bílků vždy pečte spíše pozvolna, a sice stejně jako veškeré sněhové cukroví.

Suroviny

  • 2 bílky
  • 120 g moučkového cukru
  • 115 g strouhaného kokosu

Postup přípravy

Prvním a zároveň zásadním krokem je příprava sněhu z bílků. Šlehejte bílky v míse tak dlouho, dokud nevznikne měkký a řídký sníh.
Nyní si připravte vodní lázeň, avšak pozor! Voda v hrnci nesmí začít vřít. Jakmile se z vody v hrnci začne kouřit, misku s připraveným sněhem držte nad vzniklou párou. Do nahřívaného sněhu postupně začněte zašlehávat moučkový cukr.
A teď přichází čas, kdy je důležité směs zlehka míchat a nechat ji zahřát. Může to trvat zhruba 4 – 5 minut.
Sněhovou hmotu nechte vychladnout na pokojovou teplotu, avšak nezapomeňte ji občas promíchat.
Teď nastala ta chvíle, kdy do sněhové hmoty můžete zlehka vmíchat kokos.
A nyní přichází na řadu konečně samotná tvorba kokosek. Někdo kokosovou směsí naplní zdobící pytlík, avšak většina z vás si určitě vystačí s rukama. Aby se směs příliš nelepila na ruce, namáčejte je do studené vody a následně tvarujte kokosky. Tyto skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Kokosky se pečou při nižší teplotě, a sice po delší dobu než klasické cukroví – na 140 °C zhruba 15 až 20 minut, dokud nebudou mít krásnou narůžovělou barvu.
Ze 2 bílků připravíte zhruba 1 velký plech kokosek.

Tip na závěr

A pokud chcete vzhled kokosek učinit ještě více jedinečný, přidejte do připravené směsi tekuté barvivo a důkladně jej rozmíchejte.

Jednoduché kokosky z bílků
Jednoduché kokosky z bílků

Kokosky na lineckém kolečku

Toto je recept na velkou dávku, na asi 60 kousků stačí poloviční dávka z lineckého a kokosky ze 4 bílků.

Suroviny

Linecká kolečka:

  • 42 dkg prosáté hladké mouky
  • 28 dkg másla
  • 14 dkg prosátého mletého cukru
  • 2 žloutky
  • citronová kůra

Ze surovin vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenu a necháme v chladu odpočinout. Poté těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka, pečeme asi na 180C asi 8 minut.

Kokosky:

  • 6 bílků
  • 30 dkg jemného krystalového cukru
  • 20 dkg kokosu

Bílky šleháme s cukrem v parní lázni asi 20 minut, odstavíme ze sporáku a vmícháme kokos. Na plechu s pečícím papírem lžičkou nebo pomocí zdobícího sáčku se širší špičkou děláme pusinky, které jsou menší, než linecká kolečka. Na 160C sušíme v troubě asi 8 minut.

Krém:

V 400 ml mléka rozmícháme vanilkový puding a uvaříme. Ušleháme 250 gr másla s 14 dkg prosátého mletého cukru. Po vychladnutí pudinku spojíme s máslem. Přidáme asi 2 polévkové lžíce rumu.

Čokoládová poleva:

Ve vodní lázni rozpustíme 3 dkg tuku / omega / a 100 gr čokolády na vaření.

Postup přípravy

Připravíme si upečené linecké kolečko a doprostřed lžičkou nebo tvořítkem dáme marmeládu / jahodovou nebo rybízovou /, okolo marmelády po obvodě kolečka nastříkáme tvořítkem krém a přiložíme kokosku. Necháme v chladu ztuhnout a potom opatrně vezmeme kokosku a spodní část lineckého kolečka namáčíme do čokoládové polevy a položíme na alobal k zatuhnutí.

Kokosky na lineckém kolečku
Kokosky na lineckém kolečku

Kokosové pusinky z bílků

Pokud Vám z vánočního pečení zůstaly vaječné bílky a nemáte možnost je využít, můžete si zkusit upéct kokosové pusinky. Těsto je rychle připraveno a nejsou časově náročné.

TIP: Vánoční cukroví ledovky

Nakoupit dárky, uklidit, nazdobit byt a ještě stihnout upéct cukroví. Při předvánočních přípravách všichni oceníme rychlé recepty na cukroví, kterým můžeme pohostit naši rodinu a hosty. Jedním z takových receptů může být i ten na pusinky s kokosem.

Suroviny

  • 4 bílky
  • 200 g cukru – moučky
  • 200 g strouhaného kokosu

Postup přípravy

Jako první si ve větší míse ušleháme čtyři bílky na sníh. Nejlépe elektrickým šlehačem, to nám zabere jen jednu minutu času, ale můžeme i klasicky ručně ušlehat sníh metlou. Hotový sníh poznáme tak, že když mísu nakloníme, drží pevně v misce.

Když máme hotovo, přisypeme do sněhu 200 g cukru moučky, lehce vmícháme vařečkou a potom můžeme opět chvíli šlehat elektrickým šlehačem. Sníh bude na pohled krásně krémový.

Následně přidáme strouhaný kokos a ten do sněhu vmícháme opatrně už jen vařečkou. Těsto můžeme nechat asi 10 minut odstát, aby strouhaný kokos navlhnul a lépe se s těstem pracovalo.

Jak upéct kokosky v troubě

Rozehřejeme si troubu na 150 °C a připravíme si plech s pečícím papírem. Těsto můžeme vložit do zdobícího sáčku a na pečící papír začneme tvořit pusinky. Hrudky můžeme také vytvořit malou lžičkou bez použití zdobícího sáčku. Mezi pusinkami zachováváme mezery, protože se během pečení mírně rozšíří. Můžeme si vytvořit různé velikosti pusinek.

Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme do zezlátnutí. Doba pečení závisí na velikosti pusinky, důležitá je zlatavá barva po upečení.
Když jsou hotové, vytáhneme je z trouby a necháme vychladnout. Pokud bychom je dávali do misky horké, můžou se roztrhnout a můžeme se popálit. Vychladnuté se z pečícího papíru hezky odloupnou. Po vychladnutí jsou křehké a jemné.

Rozhodně si pochutnáte, když si upečete: