Jednoduché kokosky z bílků


Alespoň jeden druh kokosového cukroví by mezi tím vánočním zajisté neměl chybět. A proč zvolit právě kokosky? Okouzlí vás nejen jejich vůně, ale i povrch, jenž je dokonale křupavý, avšak uvnitř jsou krásně vláčné, měkké a šťavnaté.
Samotná směs ke zhotovení kokosek se skládá pouze ze tří surovin. Navíc příprava není nijak náročná, pouze je nutností dodržet určitý postup výroby.
Důležitá je nejen správná příprava sněhu z bílků, nýbrž i jejich pečení. Kokosky vždy pečte spíše pozvolna, a sice stejně jako veškeré sněhové cukroví.

Suroviny:

  • 2 bílky
  • 120 g moučkového cukru
  • 115 g strouhaného kokosu

Postup přípravy

Prvním a zároveň zásadním krokem je příprava sněhu z bílků. Šlehejte bílky v míse tak dlouho, dokud nevznikne měkký a řídký sníh.
Nyní si připravte vodní lázeň, avšak pozor! Voda v hrnci nesmí začít vřít. Jakmile se z vody v hrnci začne kouřit, misku s připraveným sněhem držte nad vzniklou párou. Do nahřívaného sněhu postupně začněte zašlehávat moučkový cukr.
A teď přichází čas, kdy je důležité směs zlehka míchat a nechat ji zahřát. Může to trvat zhruba 4 – 5 minut.
Sněhovou hmotu nechte vychladnout na pokojovou teplotu, avšak nezapomeňte ji občas promíchat.
Teď nastala ta chvíle, kdy do sněhové hmoty můžete zlehka vmíchat kokos.
A nyní přichází na řadu konečně samotná tvorba kokosek. Někdo kokosovou směsí naplní zdobící pytlík, avšak většina z vás si určitě vystačí s rukama. Aby se směs příliš nelepila na ruce, namáčejte je do studené vody a následně tvarujte kokosky. Tyto skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Kokosky se pečou při nižší teplotě, a sice po delší dobu než klasické cukroví – na 140 °C zhruba 15 až 20 minut, dokud nebudou mít krásnou narůžovělou barvu.
Ze 2 bílků připravíte zhruba 1 velký plech kokosek.

Tip na závěr

A pokud chcete vzhled kokosek učinit ještě více jedinečný, přidejte do připravené směsi tekuté barvivo a důkladně jej rozmíchejte.

Jednoduché kokosky z bílků

Napsat komentář