Selská polévka s houbami


Česká polévka, kterou známe spíše z restaurací. Jedná se o smetanově nažloutlou polévku s drobně nakájenými houbami. Polévka má jemnou chuť a podává se s širokými nudlemi.

4 porce

doba přípravy 40 minut

Suroviny

  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 hrst sušených hřibů ( předem namočených)
  • 0, 3 dcl plnotučného mléka
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • 150 g širokých nudlí

Postup přípravy

  • V hrnci si rozehřejeme olej a zaprášíme hladkou moukou.
  • Připravíme světlou jíšku a za neustálého prošlehávání ji zalijeme vlažným vývarem.
  • Přivedeme k varu a provařujeme zhruba 25 minut.
  • Mezi tím si uvaříme v hrnci zvlášť široké nudle podle návodu na obalu.
  • Scedíme, propláchneme a necháme vychladnout.
  • V dalším hrnci si uvaříme namočené houby do měkka.
  • Po uvaření scedíme, necháme vychladnout a nakrájíme na drobné kousky.
  • Do provařené polévky přilijeme mléko, krátce provaříme a odstavíme z plotny.
  • Přidáme nakrájené houby, sůl, pepř, pokud máme nasekaný čerstvý libeček.
  • Podáváme společně se širokými nudlemi.
Selská polévka s houbami
Selská polévka s houbami

Související recepty: