Bryndzové halušky se slaninou


Halušky jsou velmi oblíbeným pokrmem, a to nejen na Slovensku, kde mají svůj původ. U nás je milujeme s kysaným zelím, uzeným masem, škvarky, ale s brynzou a špekem je to skutečná pochoutka.

4 porce

doba vaření 30 minut

Suroviny

  • 500 g brambor
  • 250 g polohrubá mouka
  • 2 vejce
  • Sůl podle potřeby
  • 200 g brynza
  • 200 g špeku nebo anglické slaniny
  • 4 lžíce kysané smetany
  • Zelená cibulka

Postup přípravy

  • Brambory si oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  • Přidáme sůl, mouku, vejce a vytvoříme tužší těsto.
  • V hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu a těsto přes haluškový cedník protlačíme do vařící vody.
  • Halušky vaříme jen krátce asi 2 minuty. Jsou hotové, když vyplavou na povrch.
  • Uvařené halušky scedíme.
  • Do malého kastrůlku si vložíme na kostky nakrájený špek a necháme ho vyškvařit do křupava.
  • Část zamícháme do halušek a část si necháme na posypání.
  • Do horkých halušek přimícháme brynzu a necháme rozpustit.
  • Vložíme kysanou smetanu a podle chuti osolíme, opepříme.
  • Při podávání zdobíme zbytkem špeku a nasekanou jarní cibulkou.
Bryndzové halušky se slaninou
Bryndzové halušky se slaninou

Související: