Klasika jsou zapečené francouzské brambory s vejci a uzeninou. Zkuste ale také i lehčí verzi se zeleninou.
Suroviny
- 1 kg brambor
- smetana
- mražená zelenina
- šunka
- vejce
- sýr (chedar, gouda)
Postup přípravy
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Šunku nakrájíme na kostičky. Mraž. zeleninu podusíme do měkka a osolíme. Do pekáčku pokládáme vrstvy brambor, šunky a zeleniny. Minimálně 3 vrstvy. Ve smetaně „rozkvedláme“ vejce a můžeme dochutit oblíbeným kořením. Přímo na brambory (tymián nebo rozmarýn). Zalijeme vrstvy a dáme zapéct.
Přikryjeme a pečeme na 180C 30 minut. Poté odklopíme a posypeme sýrem. A zapečeme ještě 10-15 minut bez přikrytí.