Nejlepší houbová polévka ze sušených hub


Klasická česká polévka, která je oblíbená snad v každé domácnosti. Můžeme polévku připravit jak z čerstvých hub, tak i ze sušených. Houby můžeme použít jakékoliv druhy, ale samozřejmě jen ty jedlé.

4 porce

doba vaření 40 minut

Suroviny

  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1 ks malého celeru
  • 2 ks větších brambor
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • 2 špetky vegety
  • 1 větvička libečku

Postup přípravy

  • V hrnci si rozehřejeme olej a zpěníme na něm nakrájenou cibuli na kostičky.
  • Kořenovou zeleninu si očistíme, nastrouháme a vložíme do hrnce.
  • Zaprášíme hladkou mouku, chvíli orestujeme a rozředíme vodou.
  • Do polévky vložíme houby a na kostičky nakrájené brambory, vaříme zhruba 30 minut.
  • Dochutíme solí, pepřem a vegetou.
  • Při podávání můžeme houbovou polévku ozdobit nasekaným čerstvým libečkem.
Houbová polévka ze sušených hub s bramborem
Houbová polévka ze sušených hub s bramborem

Často kladené otázky

Co se dává do houbové polévky?

Základem jsou čerstvé nebo sušené houby, brambory, cibule, česnek a vývar. Přidává se také zelenina (mrkev, petržel, celer) a smetana podle typu polévky.

Jaké koření do houbové polévky?

Do houbové polévky se hodí sůl, pepř, kmín, bobkový list a nové koření. Skvělou chuť dodá i majoránka, petrželová nať nebo kopr.

Jak se dělá bílá houbová polévka?

Bílá houbová polévka se připravuje ze světlé jíšky, do které se přidají houby, zelenina a vývar. Nakonec se polévka zjemní mlékem nebo smetanou a dochutí bylinkami.

Jak ochutit houbovou polévku?

Chuť zvýrazní česnek, majoránka, kmín, trochu másla nebo kapka smetany. Pro pikantnější chuť můžete přidat i špetku muškátového oříšku nebo tymián.

Zkuste i tyto recepty na polévky: