Klasická česká polévka, která je oblíbená snad v každé domácnosti. Můžeme polévku připravit jak z čerstvých hub, tak i ze sušených. Houby můžeme použít jakékoliv druhy, ale samozřejmě jen ty jedlé.
4 porce
doba vaření 40 minut
Suroviny
- 2 hrsti sušených hub
- 1 cibule
- 1 ks mrkve
- 1 ks petržele
- 1 ks malého celeru
- 2 ks větších brambor
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 2 špetky vegety
- 1 větvička libečku
Postup přípravy
- V hrnci si rozehřejeme olej a zpěníme na něm nakrájenou cibuli na kostičky.
- Kořenovou zeleninu si očistíme, nastrouháme a vložíme do hrnce.
- Zaprášíme hladkou mouku, chvíli orestujeme a rozředíme vodou.
- Do polévky vložíme houby a na kostičky nakrájené brambory, vaříme zhruba 30 minut.
- Dochutíme solí, pepřem a vegetou.
- Při podávání můžeme houbovou polévku ozdobit nasekaným čerstvým libečkem.

Často kladené otázky
Základem jsou čerstvé nebo sušené houby, brambory, cibule, česnek a vývar. Přidává se také zelenina (mrkev, petržel, celer) a smetana podle typu polévky.
Do houbové polévky se hodí sůl, pepř, kmín, bobkový list a nové koření. Skvělou chuť dodá i majoránka, petrželová nať nebo kopr.
Bílá houbová polévka se připravuje ze světlé jíšky, do které se přidají houby, zelenina a vývar. Nakonec se polévka zjemní mlékem nebo smetanou a dochutí bylinkami.
Chuť zvýrazní česnek, majoránka, kmín, trochu másla nebo kapka smetany. Pro pikantnější chuť můžete přidat i špetku muškátového oříšku nebo tymián.
Zkuste i tyto recepty na polévky:
- Kulajda se ztraceným vejcem
- Klasická česká bramboračka jako od babičky
- Hovězí vývar s domácími nudlemi
- Selská polévka s houbami