Sulc je velmi oblíbené jídlo. Je plný výživných látek a skvěle chutná. Pro ty, co si hlídají figuru je tady recept na trochu odlehčený sulc z kuřecího masa. Jeho předností oproti vepřovému je rychlost přípravy.
4 porce
doba přípravy 2 hodiny
Suroviny
- 4 kuřecí stehna
- 15 ks kuřecích kůží a ořezů
- 2 ks cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl podle potřeby
- 10 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 hrst majoránky
Postup přípravy
- Všechno maso a kůže si opláchneme a vložíme do tlakového hrnce.
- Přidáme všechno koření, cibuli, česnek a zalijeme zhruba 2 litry vody.
- Hrnec uzavřeme a dáme vařit. Vaříme 1 hodinu, poté hrnec sundáme z plotny a čekáme až nám vyprchá tlak.
- Maso vyjmeme, vývar přecedíme.
- Do skleněné mísy si obereme maso na kousky a zalijeme vývarem.
- Dáme do lednice ztuhnout.
- Podáváme s cibulí, octem, opepříme a podáváme s čerstvým pečivem.

Často kladené otázky
Co patří do sulcu?
Sulc se připravuje z vepřového masa, kůže, nožiček nebo kolene, které obsahují hodně želatiny. Do vývaru se přidává cibule, česnek, koření (bobkový list, nové koření, pepř) a nakonec se maso zalije vývarem, který po ztuhnutí vytvoří želatinu.
Proč jíst sulc?
Sulc je bohatý na kolagen a bílkoviny, které prospívají kloubům, šlachám a pokožce. Navíc je to tradiční, lehce stravitelné jídlo, které se hodí jako studený předkrm nebo lehká večeře.
Doporučujeme ještě:
- Taštičky s mletým masem
- Halušky se zelím a uzeným
- Knedlíky s vajíčkem
- Staročeskou lepenici s uzeným masem