Kuřecí sulc


Sulc je velmi oblíbené jídlo. Je plný výživných látek a skvěle chutná. Pro ty, co si hlídají figuru je tady recept na trochu odlehčený sulc z kuřecího masa. Jeho předností oproti vepřovému je rychlost přípravy.

4 porce

doba přípravy 2 hodiny

Suroviny

  • 4 kuřecí stehna
  • 15 ks kuřecích kůží a ořezů
  • 2 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl podle potřeby
  • 10 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 hrst majoránky

Postup přípravy

  • Všechno maso a kůže si opláchneme a vložíme do tlakového hrnce.
  • Přidáme všechno koření, cibuli, česnek a zalijeme zhruba 2 litry vody.
  • Hrnec uzavřeme a dáme vařit. Vaříme 1 hodinu, poté hrnec sundáme z plotny a čekáme až nám vyprchá tlak.
  • Maso vyjmeme, vývar přecedíme.
  • Do skleněné mísy si obereme maso na kousky a zalijeme vývarem.
  • Dáme do lednice ztuhnout.
  • Podáváme s cibulí, octem, opepříme a podáváme s čerstvým pečivem.
Kuřecí sulc
Kuřecí sulc

Často kladené otázky

Co patří do sulcu?

Sulc se připravuje z vepřového masa, kůže, nožiček nebo kolene, které obsahují hodně želatiny. Do vývaru se přidává cibule, česnek, koření (bobkový list, nové koření, pepř) a nakonec se maso zalije vývarem, který po ztuhnutí vytvoří želatinu.

Proč jíst sulc?

Sulc je bohatý na kolagen a bílkoviny, které prospívají kloubům, šlachám a pokožce. Navíc je to tradiční, lehce stravitelné jídlo, které se hodí jako studený předkrm nebo lehká večeře.

Doporučujeme ještě: