Domácí hamburger z mletého hovězího masa


Kdo má rád hambáče, může si je udělat doma s karamelizovanou cibulkou a poctivou bulkou. O zdravém jídle se tady moc nedá mluvit, ale bašta je to náramná.

Suroviny (5 porcí)

Housky

  • 225 g hladké mouky
  • 90 – 100 ml vody (vlažné)
  • 1/2 kostky kvasnic
  • 15 g oleje (případně másla)
  • 12 g cukru krystal
  • 1 větší vejce
  • 1 lžička soli
  • vejce na potření, případně semínka (sezamová, chia…) na posypání

Maso do hamburgeru

  • 650 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička soli
  • pepř dle chuti
  • 1 lžička olivového oleje
  • lze přidat česnek, chilli případně bylinky

Karamelizovaná cibulka

  • 3 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce třtinového cukru

Další suroviny

  • plátkový sýr Čedar
  • plátky rajčat
  • plátky anglické slaniny
  • listy ledového salátu nebo rukoly
  • omáčka dle chuti (bylinková, sladko – kyselá, chilli…)

Postup přípravy

Houska / žemle

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a sypké suroviny promícháme. Do připravené směsi uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažnou vodu a přidáme rozdrobené droždí spolu s cukrem. Necháme vzejít kvásek a následně přidáme vejce a olej. Těsto začněme zpracovávat (ručně nebo pomocí el. robota) dokud nevznikne hladká a pružná hmota, která se nelepí na okraje mísy. Takto připravené těsto necháme kynout na teplém místě cca 45 minut.
  2. Po vykynutí těsto rozdělíme na 5 kusů a z každého kusu vytvarujeme kulatý bochánek (během tvarování těsto promačkáváme, abychom vytlačili vzduchové bublinky) a snažíme se, aby vrchní část bochánku byla hladká a bez skladů. Připravené bochánky rozložíme na plech s pečícím papírem a necháme cca 20 minut odpočívat. Následně jednotlivé bochánky lehce zmáčkneme a necháme znovu kynout cca 45 minut.
  3. Připravené bochánky potřeme rozšlehaným vejcem (případně můžeme posypat sezamovými, chia či jinými semínky) a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Pečeme 12 – 15 minut.
  4. Upečené bulky přeložíme na mřížku (případně dřevěný vál) a necháme vychladnout pod utěrkou.

Příprava masa

  1. Mleté hovězí maso vložíme do mísy, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a případně můžeme přidat další ingredience a ochutit (česnek, bylinky, chilli). Směs prohněteme a následně rozdělíme na 5 kusů, ze kterých vytvoříme 1 – 2 cm silné bochánky.
  2. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka (nebo půlkolečka) a vložíme na pánev s rozehřátým olivovým olejem. Cibuli necháme změknout a lehce opéct, následně posypeme třtinovým cukrem a za občasného promíchávání opékáme, dokud nezískáme karamelovou barvu.
  3. Na rozpálený gril rozložíme připravené maso a plátky slaniny. Maso grilujeme 3 – 5 minut z každé strany, slaninu dle požadovaného stavu opečení. Rozpálený gril rovněž využijeme k opečení rozpůlených housek.
  4. Obě půlky opečené housky potřeme omáčkou dle chuti (sladko – kyselá, chilli, česneková, bylinková…), dále vrstvíme maso, plátkový sýr, karamelizovanou cibulku, plátky rajčat, opečenou slaninu a list ledového salátu či rukoly.

TIP: Pro zlepšení chuti masa můžeme do každé masové bulky při tvarování zabalit kousek másla 🙂

Recept č.2

Doba přípravy:

30 minut

Suroviny

  • mleté maso
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • vejce
  • bulky
  • salát
  • rajče
  • kyselé okurky
  • cibule
  • tatarská omáčka
  • kečup
  • sýr
  • slanina

Postup přípravy

  1. V jedné míse smícháme maso, nadrobno nakrájenou cibuli, vejce, dochutíme solí a pepřem.
  2. Vše promícháme a vytvoříme placky o velikosti bulek, aby se nám maso na bulku vešlo.
  3. Takto připravené maso osmažíme.
  4. Můžeme dát na bulku a dozdobit.
  5. Do burgerů si můžeme přidat co chceme dle chuti – cibule, salát, rajče, okurku, slanina, sýr.
  6. Nejčastější omáčky – tatarská či kečup, může být i jiná, nejlepší je ta určená na grilované maso.
Domácí burger
Domácí burger

Tady si taky pochutnáte: