Dančí guláš na červeném víně


Dančí maso je velmi kvalitní, šťavnaté zvěřinové maso. Můžete z něj připravit omáčky, ragů, péct se zelím a knedlíkem, upravovat ho na steaky, ale u nás doma vítězí guláš s vínem.

Doba přípravy 2 hodiny

4 porce

Suroviny

  • 1 kg dančí plece
  • 4 ks cibule
  • 100 g uzené slaniny
  • 2 lžíce sádla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 5 kuliček jalovce
  • 3 ks bobkového listu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 300 ml kvalitního červeného vína
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 malá plechovka rajského protlaku

Postup přípravy

  1. Maso si opláchneme, očistíme a nakrájíme na kousky.
  2. Osolíme, opepříme.
  3. V hrnci si rozehřejeme sádlo a na kostičky nakrájenou slaninu.
  4. Přidáme na kostky nakrájenou cibuli a škvaříme dozlatova.
  5. Poté přidáme maso, opečeme ze všech stran aby se nám zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté.
  6. Přidáme jalovec, bobkové listy, tymián, protlak, sladkou papriku vše krátce orestujeme a zalijeme vodou.
  7. Přivedeme k varu a pod poklicí dusíme do měkka.
  8. V polovině vaření přilijeme červené víno.
  9. Mouku si rozkvedláme ve vodě aby nám vzniklo hladké těstíčko a když máme maso měkké vlijeme do hrnce.
  10. Promícháme a zhruba 15 minut provaříme.
  11. Guláš podle potřeby dochutíme solí, pepřem a přidáme prolisovaný česnek.
  12. Kdo má rád ostřejší může přidat chilli nebo feferonku.
  13. Podáváme s kynutým knedlíkem.
Dančí guláš na červeném víně
Dančí guláš na červeném víně

Související recepty: