Koprová omáčka s vejcem a knedlíkem


Koprová omáčka je typická česká omáčka. Bílá, jemná, smetanová omáčka, která chutná po kopru. Kopr je nejdůležitější ingredience. Jedná se o velmi aromatickou bylinu, která je známá i pro své léčivé účinky. My ji využijeme jako aromatické koření.

10 porcí

doba vaření 60 minut

Koprovka – suroviny

  • 150 g másla
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1,7 litru mléka
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 3 svazky čerstvého kopru
  • sůl podle potřeby
  • 5 lžic cukru
  • 2 lžíce octu
  • 20 ks vařených vajec
  • 10 porcí houskového knedlíku

Postup přípravy koprové omáčky

  • V hrnci si rozehřejeme máslo.
  • Zasypeme hladkou moukou, necháme opražit, abychom měli světlou jíšku.
  • Zalijeme studeným mlékem a metličkou dobře rozšleháme.
  • Kopr si opláchneme, obereme větvičky a nakrájíme na menší kousky.
  • Omáčku za stálého míchání přivedeme k varu a necháme 20 minut provařit.
  • Do hrnečku si nalejeme ocet a necháme ho v mikrovlnné troubě projít varem. To, aby se nám omáčka nesrazila.
  • Provařenou omáčku sundáme z plotny.
  • Vsypeme nakrájený kopr, sůl, cukr, ocet a promícháme.
  • Zjemníme smetanou a necháme chvíli odležet.
  • Po uležení můžeme podle potřeby dochutit.
  • Podáváme s knedlíkem a vařeným vejcem.
Koprová omáčka s vejcem a knedlíkem
Koprová omáčka s vejcem a knedlíkem

Máte rádi vajíčka? Vyzkoušejte i další podobné recepty:

Napsat komentář