Chleba se sýrem po bulharsku


Pitka se sýrem. Jinak řečeno netradiční chléb se sýrem. Tento recept pochází z bulharské kuchyně a zná ho každá mamka, babička a prababička v Bulharsku. Je to také jeden z těch nejjednodušších.

Suroviny

  • Hladká mouka: 1kg
  • Vejce:10 kusů
  • Sýr: 2 balení (Balkánský sýr)
  • Sůl: 2 čajové lžičky
  • Droždí: 1 kus
  • Řepkový olej: 150ml
  • Máslo: 50gamů
  • Čerstvé mléko: 200ml

Postup přípravy

Začneme těstem. Do hrnku rozdrtíme droždí a přidáme 200ml čerstvého mléka. Bude se to míchat tak dlouho, dokud se rozpustí droždí. Do velké misky zvlášť rozbijeme 2 vajíčka, přidáme 2 čajové lžičky soli, 75 ml oleje. To, se pořádně rozmíchá, přidá se do misky rozpustilé se droždí s mlékem. Následně se přidá 950 gramů hladké mouky. Pro začátek, si to můžete sypat pomalu, s vidličkou si to zamíchat. Postupně, těsto se stane tužším na míchání vidličkou. Takže, ten zbytek mouky, který vám z toho zůstal, nasypte najednou a začněte mačkat těsto rukama. Na konci, těsto musí být lehce odlepitelné od rukou. Nechejte těsto na půl hodin, aby droždí trochu na začátek zafungovalo. Po sklence vína, se zase pusťte do práce tím, že si uděláte náplň.

Na to, si vezměte zbylá vejce ( 6 kusů), sýr (osobně si beru Balkánský sýr) a 75ml oleje. Do čisté misky, rozbijeme vejce s olejem. Sýr, si ručně rozdrtíme na malé kousky a přidáme do směsi. Zvlášť, použijeme i hrníček pro máslo, které ohřejeme do mikrovlny. Máslo musí být tekuté.

Těsto si rozdělíme na malé kousky, typu pěstí. Vezměte zbylou mouku a posypte si kuchyňský plot moukou, aby těsto neleptalo po plotě. Každý kousek těsta, válečkem rovnoměrně budeme válet . Tvar bude dlouhého obdélníku, tlusté bude cca 0,5mm. Když budete mít těsto už ve tvaru obdélníků, ( samozřejmě přibližně, nemusíte krájet okraje), použijeme máslo,  natřeme na to těsto všude a rovnoměrně. Pak, si vezmeme misku plnou směsí se sýrem, vejci a olejem. Po malých, rovnoměrných kouskách, lžící dáte na jednu stranu okraje těsta. Pozor, u hran moc nedávejte, jinak by vám směs vytekla ven. Potom vezmete okraje, kde je směs, začnete kutálet (přikrývat těsto), až na druhou stranu, kde je pouze máslo. Do formy, ve které chcete péct, si dáte těsto se směsí. Já, pro větší estetiku ho zatočím, aby z toho vzniklo kolečko a skládám, těsně k sobě, do silikonové formy. A tak pokračuji, dokud nebudu mít plnou plnou formu. Pustíme si troubu, aby se předehřála na180°C. Zbylou směs s vajíčky, vysypeme na to těsto. Po pořádně zahřátou pec, se dá těsto do trouby, peče se to přibližně 35-45minut, na 180 °C. Po vypečení, nechtě těsto odpočinout a zakryjte celofánem. Po vychladnutí se můžete dát do jídla s chutí. Dobrou chuť.

PS. Autorka receptu je původem z Bulharska.

Chleba se sýrem po bulharsku

Napsat komentář