Zdravý Banana bread


Máte chuť na něco sladkého a především zdravého? Máte často doma přezrálé banány, které vyhazujete? Mám pro vás tip na zdravý banánový chlebíček, který je nejlepší nejen k dobré kávě či čaji, ale především jako základ snídaně. Díky jeho složení vás bohatě nasytí a především jeho pečení je velice snadné a hravě ho zvládnete.

Doba přípravy: 45 minut

Náročnost: velmi snadné

Suroviny

  • 2 vejce
  • 120 g skyru
  • 3 větší hodně zralé banány
  • 7 lžic javorového sirupu
  • 50 g hnědého cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 60 g mletých ovesných vloček
  • 150 g pšeničné celozrnné mouky
  • Hrst nasekaných ořechů / kvalitní čokolády
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • kokosový olej a kokos nebo mouka na vysypání formy

Postup přípravy

troubu předehřeji na 180°. Troubu předehřívám hned, protože je tento recept velmi rychlý. Formu ve tvaru kvádru vymažu kokosovým olejem ( pokud nemáte doma kokosový, lze nahradit i jiným, např. olivovým olejem). Do mísy začnu přidávat sypké ingredience, tedy třtinový cukr, celozrnnou mouku, mleté ovesné vločky, hrst nasekaných ořechů, skořici a jedlou sodu. Vše tak, jak je zvykem, zamíchám kuchyňskou metlou.

Do druhé mísy začnu dávat tekuté ingredience. Tedy vajíčka, skyr, javorový sirup, vanilkový lusk a zralé banány, které v menší misce nejprve pomocí vidličky rozmačkám. Tyto ingredience opět zamíchám a vleji do mísy se sypkými ingrediencemi a opět nechám míchat. Pečlivě rozmíchané těsto vliji do formy. Navrch dám podélně nakrájenou část banánu a nechám péct.

TIP: Quinoa s míchanými vajíčky

Po upečení jen vyklepnu těsto z formy a mohu servírovat. S banánovým chlebem se pracuje stejně, jako s klasickým. Chléb nakrájíme na jeden centimetr tenké plátky a pomažeme, co nám přijde pod ruku. Takovou klasickou zdravou variantou je právě arašídové máslo, které je bohaté na omega6 mastné kyseliny, nebo namazat proteinovými nutellami.

Přeji dobrou chuť

Banana bread
Banana bread

Upečte si ještě: