Máte chuť na něco sladkého a především zdravého? Máte často doma přezrálé banány, které vyhazujete? Mám pro vás tip na zdravý banánový chlebíček, který je nejlepší nejen k dobré kávě či čaji, ale především jako základ snídaně. Díky jeho složení vás bohatě nasytí a především jeho pečení je velice snadné a hravě ho zvládnete.
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: velmi snadné
Suroviny
- 2 vejce
- 120 g skyru
- 3 větší hodně zralé banány
- 7 lžic javorového sirupu
- 50 g hnědého cukru
- 1 vanilkový lusk
- 60 g mletých ovesných vloček
- 150 g pšeničné celozrnné mouky
- Hrst nasekaných ořechů / kvalitní čokolády
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- kokosový olej a kokos nebo mouka na vysypání formy
Postup přípravy
troubu předehřeji na 180°. Troubu předehřívám hned, protože je tento recept velmi rychlý. Formu ve tvaru kvádru vymažu kokosovým olejem ( pokud nemáte doma kokosový, lze nahradit i jiným, např. olivovým olejem). Do mísy začnu přidávat sypké ingredience, tedy třtinový cukr, celozrnnou mouku, mleté ovesné vločky, hrst nasekaných ořechů, skořici a jedlou sodu. Vše tak, jak je zvykem, zamíchám kuchyňskou metlou.
Do druhé mísy začnu dávat tekuté ingredience. Tedy vajíčka, skyr, javorový sirup, vanilkový lusk a zralé banány, které v menší misce nejprve pomocí vidličky rozmačkám. Tyto ingredience opět zamíchám a vleji do mísy se sypkými ingrediencemi a opět nechám míchat. Pečlivě rozmíchané těsto vliji do formy. Navrch dám podélně nakrájenou část banánu a nechám péct.
Po upečení jen vyklepnu těsto z formy a mohu servírovat. S banánovým chlebem se pracuje stejně, jako s klasickým. Chléb nakrájíme na jeden centimetr tenké plátky a pomažeme, co nám přijde pod ruku. Takovou klasickou zdravou variantou je právě arašídové máslo, které je bohaté na omega6 mastné kyseliny, nebo namazat proteinovými nutellami.
Přeji dobrou chuť