Rajčatová polévka z čerstvých rajčat


Rajčatová sezóna je v plném proudu a my přemýšlíme nad tím, jak rajčata nejlépe zpracovat. Vyzkoušejte tuto jednoduchou polévku, která skvěle chutná a přesto, že je bez mouky, je perfektně hustá. Její plná rajčatová chuť vás jistě ohromí.

2 porce

Doba přípravy je 30 minut

Suroviny: 

  • 8 ks větších dobře zralých rajčat
  • 1 ks cibule
  • 3 ks mrkve
  • 1 ks menšího celeru
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 ks hřebíčku
  • 1 ks zeleninového bujónu
  • 2 lžíce cukru ( můžeme použít stévii)
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti

Postup přípravy

  • Do hrnce si dáme olej.
  • Přidáme cibuli nakrájenou na kostky společně s kousky mrkve a celeru.
  • Vložíme hřebíček.
  • Vše společně opékáme dozlatova.
  • Když máme zeleninu opečenou, přidáme na kousky nakrájená rajčata.
  • Chvíli restujeme, poté zalijeme vodou zhruba 0.5 litrem.
  • Vložíme bujón a přivedeme k varu.
  • Vaříme zhruba 20 minut.
  • Během vaření přidáme sůl, pepř, cukr.
  • Po změknutí zeleniny polévku rozšleháme tyčovým mixérem na krém.
  • Podle chuti dochutíme, případně rozředíme vodou na požadovanou hustotu.
  • Při podávání můžeme do polévky vložit rýži a ozdobit nasekanou jarní cibulkou.
Zdravá rajčatová polévka
Zdravá rajčatová polévka

Související recepty: