Nic neprovoní domácnost lépe, než čerstvě upečený domácí chleba z kukuřičné mouky. Je to zdravá snídaně i večeře pro každého a na duši vás hřeje pocit, že jste zvládli upéct to, co dokázaly naše babičky. Tento chléb je požitkem nejen pro vaše chuťové buňky, ale také potěchou pro oko.
Suroviny
- 400 g polohrubé pšeničné mouky
- 150 g kukuřičné mouky
- 250 g teplé vody
- droždí
- 1 lžíce octa
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička soli
Postup přípravy
- Mouky a sůl, takzvané suché ingredience smíchejte a poté přidejte mokré ingredience, olej, droždí, ocet a vodu. Droždí je dobré si předem rozmíchat v trošce vody, aby netvořilo v těstě hrudky.
- Vše vypracujte do hladkého těsta ručně nebo pomocí mixéru s metlami určenými na hnětení.
- Chlebovou formu vymažte slunečnicovým olejem a vysypte pšeničnou moukou. Malý zbytek mouky z vysypané formy můžete přimíchat do těsta, abyste jej nemuseli vyhazovat. Pořádně jej však prohněťte, aby netvořilo hrudky nebo bílé moučné skvrny v těstě.
- Vlijte těsto do formy a nechte jej v teple, nejlépe v uzavřeném prostoru jako je trouba, až trojnásobně zvýší svůj objem, přibližně až se dostane na okraj formy, aby vám nevyteklo. Těsto nepřikrývejte, aby horní okraj zůstal hladký a nepřilepil se na utěrku.
- Dejte vykynuté těsto do trouby, předehřáté na nejvyšší teplotu a pečte, dokud není kůrka pořádně vypečená do zlatova. Jestli je chléb upečený, zjistíte poklepem na horní stranu chlebu a pokud zní dutě, je hotov. I pro ty, kteří mají raději měkký chleba, je lepší kůrku pořádně vypéct, chléb je pak pevnější a při krájení se nedrolí na okrajích.
- Při pečení můžete potřít horní stranu chlebu vodou, případně olejem nebo rozkvedlaným vejcem, získáte tím lesklou a karamelovou barvu kůrky.
- Po upečení nechte vychladnout na kovové mřížce, zabráníte tím navlhnutí chleba. Krájejte až po úplném vychladnutí, nejlépe až na druhý den, aby se chléb příliš rychlým únikem vzduchu nesrazil.