Kukuřičný chléb


Nic neprovoní domácnost lépe, než čerstvě upečený domácí chleba z kukuřičné mouky. Je to zdravá snídaně i večeře pro každého a na duši vás hřeje pocit, že jste zvládli upéct to, co dokázaly naše babičky. Tento chléb je požitkem nejen pro vaše chuťové buňky, ale také potěchou pro oko.

Suroviny

  • 400 g polohrubé pšeničné mouky
  • 150 g kukuřičné mouky
  • 250 g teplé vody
  • droždí
  • 1 lžíce octa
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička soli

Postup přípravy

  1. Mouky a sůl, takzvané suché ingredience smíchejte a poté přidejte mokré ingredience, olej, droždí, ocet a vodu. Droždí je dobré si předem rozmíchat v trošce vody, aby netvořilo v těstě hrudky.
  2. Vše vypracujte do hladkého těsta ručně nebo pomocí mixéru s metlami určenými na hnětení.
  3. Chlebovou formu vymažte slunečnicovým olejem a vysypte pšeničnou moukou. Malý zbytek mouky z vysypané formy můžete přimíchat do těsta, abyste jej nemuseli vyhazovat. Pořádně jej však prohněťte, aby netvořilo hrudky nebo bílé moučné skvrny v těstě.
  4. Vlijte těsto do formy a nechte jej v teple, nejlépe v uzavřeném prostoru jako je trouba, až trojnásobně zvýší svůj objem, přibližně až se dostane na okraj formy, aby vám nevyteklo. Těsto nepřikrývejte, aby horní okraj zůstal hladký a nepřilepil se na utěrku.
  5. Dejte vykynuté těsto do trouby, předehřáté na nejvyšší teplotu a pečte, dokud není kůrka pořádně vypečená do zlatova. Jestli je chléb upečený, zjistíte poklepem na horní stranu chlebu a pokud zní dutě, je hotov. I pro ty, kteří mají raději měkký chleba, je lepší kůrku pořádně vypéct, chléb je pak pevnější a při krájení se nedrolí na okrajích.
  6. Při pečení můžete potřít horní stranu chlebu vodou, případně olejem nebo rozkvedlaným vejcem, získáte tím lesklou a karamelovou barvu kůrky.
  7. Po upečení nechte vychladnout na kovové mřížce, zabráníte tím navlhnutí chleba. Krájejte až po úplném vychladnutí, nejlépe až na druhý den, aby se chléb příliš rychlým únikem vzduchu nesrazil.

Toto domácí pečivo z kukuřičné mouky vypadá i chutná náramně.

Kukuřičný chléb
Kukuřičný chléb

Napsat komentář