Křupavé ořechové marokánky s brusinkami


Kdo má dobré zuby, pochutná si na těchto křupavých marokánkách z ořechů a s brusinkami. Pokud tyto placičky neznáte, určitě je zkuste upéct. Tyto domácí jsou moc chutné vánoční cukroví.

Suroviny na marokánky jako z cukrárny

  • 250ml mléka
  • 20g másla
  • 30g hladké mouky (lze i špaldové)
  • 3 lžíce medu
  • 150g sušených brusinek
  • 350g sekaných oříšků (mandle, lískové, vlašské…)
  • + čokoláda a 10-20g másla na polevu

Nejlepší marokánky – postup přípravy

  1. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme med, máslo a mouku. Za stálého míchání směs přivedeme k varu a ještě cca 2 minuty mícháme, aby zhoustla. Odstavíme z plotny a do směsi vmícháme nasekané oříšky a (nakrájené) brusinky. Důkladně promícháme, aby se směs dobře spojila.
  2. Zapneme troubu na 180oC, aby se stihla vyhřát, než vytvarujeme marokánky.
  3. Plechy vyložíme pečícím papírem, který ještě lehce pomažeme olejem, aby se marokánky dobře odlepovaly.
  4. Na nachystaný pečící papír začneme z lehce vychladlé směsi tvarovat tenké placičky. Horká směs se dost lepí, proto je dobré tvarování rozložit na dvě fáze. V první fází vytvarovat placičky pomocí kávové lžičky a ve druhé fází (těsně před vkládáním plechů do trouby) marokánky ještě znovu pomačkat pomocí mokré dlaně, aby byly opravdu tenké a po upečení křupavé.
  5. Takto připravené marokánky pečeme ve vyhřáté troubě na 180oC asi 30 minut dokud nezhnědnou. Čím více marokánky vypečeme, tím budou křupavější. Dobře upečené marokánky by měly být hnědé i ze spodní strany a měly by jít snadno odloupnout z pečícího papíru.
  6. Marokánky necháme vychladnout. V průběhu chladnutí marokánky ztvrdnou a budou opravdu křupavé.
  7. Na vodní lázni si rozehřejeme zvolený druh čokolády (na vaření, mléčná, hořká…) a přidáme máslo. Mícháme, dokud se směs nespojí.
  8. Vychladlé marokánky ze spodní strany namáčíme do polevy (případně potíráme čokoládovou polevou) a necháme vychladnout (polevou směrem nahoru).
  9. Skladujeme v suchu, aby marokánky nenavlhly.

Tip: do směsi můžeme (během bodu číslo 1) přidat čtvrt až půl kávové lžičky mleté skořice. Marokánky budou mít nevšední chuť a krásně při pečení provoní celý byt či dům 🙂 Díky tomu, že jsou bez cukru, jsou zdravé.

Křupavé ořechové marokánky s brusinkami
Křupavé ořechové marokánky s brusinkami

Doporučujeme: