Broskvový špaldový koláč s drobenkou


Broskvovo – špaldový koláč s drobenkou je výborná mňamka pro všechny z nás, kdo rádi mlsáme.

Suroviny

Těsto

  • 200g špaldové mouky
  • 130g másla
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce studené vody

Náplň

  • 300g zakysané smetany (čím více % tím lépe)
  • 200g špald. mouky
  • 200g cukru třtinového
  • 3 žloutky
  • větší plechovka broskví

Drobenka

  • 60g másla
  • 75g špald. mouky
  • 60g třtin.cukru
  • skořice (špetka)

Postup přípravy

Mouku prosyjeme, sůl, máslo (nejlépe studené z lednice). Zpracujeme těsto a vyválíme do formy (kulaté 20-24cm). Broskve nakrájíme na plátky a rozložíme dokola na celé těsto. Zakysanou smetanu s moukou, cukrem a žloutky promícháme. Pokud bude těsto tužší, přidejte trochu mléka. Přelejte přes broskve. Pečeme v předehřáté troubě na 180C cca 30 minut.

Mezitím si připravíme drobenku. Tu zpracujeme z másla, mouky, cukru a trocha skořice. Po 30 minutách rozložíme na koláč a ještě na 10 minut vrátíme do trouby.

Doba pečení tedy celkem 40 minut dle trouby.

Tento koláč ze špaldové mouky s broskvemi miluje celá naše rodina už mnoho let, k nedělnímu odpolednímu kafíčku po procházce to je delikatesa 🙂

Napsat komentář