Broskvový špaldový koláč s drobenkou


Broskvovo – špaldový koláč s drobenkou je výborná mňamka pro všechny z nás, kdo rádi mlsáme. A hlavně je zdravý.

Suroviny na špaldový koláč s ovocem

Těsto

  • 200g špaldové mouky
  • 130g másla
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce studené vody

Náplň

  • 300g zakysané smetany (čím více % tím lépe)
  • 200g špald. mouky
  • 200g cukru třtinového
  • 3 žloutky
  • větší plechovka broskví

Drobenka

  • 60g másla
  • 75g špald. mouky
  • 60g třtin.cukru
  • skořice (špetka)

Ovocný koláč ze špaldové mouky – postup přípravy

Mouku prosyjeme, sůl, máslo (nejlépe studené z lednice). Zpracujeme těsto a vyválíme do formy (kulaté 20-24cm). Broskve nakrájíme na plátky a rozložíme dokola na celé těsto. Zakysanou smetanu s moukou, cukrem a žloutky promícháme. Pokud bude těsto tužší, přidejte trochu mléka. Přelejte přes broskve. Pečeme v předehřáté troubě na 180C cca 30 minut.

Mezitím si připravíme drobenku. Tu zpracujeme z másla, mouky, cukru a trocha skořice. Po 30 minutách rozložíme na koláč a ještě na 10 minut vrátíme do trouby.

Doba pečení tedy celkem 40 minut dle trouby.

Tento křehký koláč ze špaldové mouky s broskvemi miluje celá naše rodina už mnoho let, k nedělnímu odpolednímu kafíčku po procházce to je delikatesa 🙂 Broskve jsou nejlepší, ale určitě bude dobrý i s meruňkami, mákem a švestkami, jahodami či jablky.

Broskvový koláč č.2

Dle Martiny Kanstlerové (vítězka Peče celá země – 2.řada)

Suroviny na koláč z broskvového kompotu:

Těsto

  • 200g hl. mouky
  • 160g vychlazeného másla
  • 50g cukr moučka
  • 6 lžic ledové vody (6-8) dle mouky

Náplň

  • 500g tučného tvarohu – vanička
  • 90g cukr moučka
  • 1 žloutek
  • 20g kukuřičného škrobu
  • 480g kompotovaných broskví (meruněk)

Drobenka

  • 40g másla
  • 30g cukru moučka
  • 40g polohrubé mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 35g plátků mandlí

Broskvový koláč z kompotu – postup přípravy:

  1. Ve velké míse zpracujeme mouku, máslo a cukr. Přidáváme postupně ledovou vodu. Pracujeme rychle. Těsto zabalíme do folie a aspoň na 30 minut dáme do lednice.
  2. Náplň smícháme s ingrediencemi do hladka.
  3. Drobenku v misce zpracujeme a nakonec do ní přidáme mandle.
  4. Troubu předehřejeme na 180C (horkovzduch).
  5. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme kulatý plát podle formy. Tu přiložíme na plát obráceně a formu překlopíme. Na dno a ke stěnám těsto přitlačíme a dno propícháme několikrát vidličkou.
  6. Přikryjeme pečícím papírem (zmuchláme a zase narovnáme) a zatížíme luštěninou.
  7. Pečeme 15 minut.
  8. Poté sundáme papír s luštěninou, potřeme tvarohovou náplní a poklademe plátky broskví. Posypeme drobenkou.
  9. Vrátíme do trouby a dopečeme asi 20 minut do zlatova.
Broskvový koláč
Broskvový koláč

Příště si upečte tyto koláče:

Chutnalo vám? Podělte se o recept s přáteli.

Napsat komentář