Broskvovo – špaldový koláč s drobenkou je výborná mňamka pro všechny z nás, kdo rádi mlsáme. A hlavně je zdravý.
Suroviny na špaldový koláč s ovocem
Těsto
- 200g špaldové mouky
- 130g másla
- 1 lžička soli
- 2 lžíce studené vody
Náplň
- 300g zakysané smetany (čím více % tím lépe)
- 200g špald. mouky
- 200g cukru třtinového
- 3 žloutky
- větší plechovka broskví
Drobenka
- 60g másla
- 75g špald. mouky
- 60g třtin.cukru
- skořice (špetka)
Ovocný koláč ze špaldové mouky – postup přípravy
Mouku prosyjeme, sůl, máslo (nejlépe studené z lednice). Zpracujeme těsto a vyválíme do formy (kulaté 20-24cm). Broskve nakrájíme na plátky a rozložíme dokola na celé těsto. Zakysanou smetanu s moukou, cukrem a žloutky promícháme. Pokud bude těsto tužší, přidejte trochu mléka. Přelejte přes broskve. Pečeme v předehřáté troubě na 180C cca 30 minut.
Mezitím si připravíme drobenku. Tu zpracujeme z másla, mouky, cukru a trocha skořice. Po 30 minutách rozložíme na koláč a ještě na 10 minut vrátíme do trouby.
Doba pečení tedy celkem 40 minut dle trouby.
Tento křehký koláč ze špaldové mouky s broskvemi miluje celá naše rodina už mnoho let, k nedělnímu odpolednímu kafíčku po procházce to je delikatesa 🙂 Broskve jsou nejlepší, ale určitě bude dobrý i s meruňkami, mákem a švestkami, jahodami či jablky.
Příště si upečte tyto koláče:
- Koláč s pudinkem a zakysanou smetanou
- Jablečný koláč z bramborového těsta
- American pie s jablky
- Tvarohový koláč s mákem