Domácí hranolky s čedarovou omáčkou


Pokud patříte mezi milovníky smažených brambor a hranolek, vyzkoušejte náš snadný a rychlý recept. K přípravě vám stačí čerstvé brambory, olej, koření a za pár minut se můžete pustit do jídla.

Počet porcí 2

Doba přípravy je 30 minut

Suroviny

  • 4 ks velkých brambor
  • Olej na smažení podle potřeby
  • Sůl podle potřeby
  • 2 špetky sladké mleté papriky
  • 2 špetky sušeného česneku

Čedarová omáčka

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 130 ml mléka
  • 100 g sýr čedar
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti

Postup přípravy

  • Brambory si oloupeme, opláchneme a nakrájíme na hranolky o velikosti jaké máte rádi.
  • V hrnci rozehřejeme olej a hranolky po částech vkládáme. Smažíme pomalu, aby hranolky stihly změknout a po delším smažení usmažit dozlatova a dokřupava.
  • Hranolky scedíme, dáme do misky, přidáme sůl, sladkou mletou papriku sušený česnek a promícháme.
  • Než se nám hranolky usmaží, můžeme si připravit čedarovou omáčku.
  • V menším hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku.
  • Jíšku rozředíme mlékem, rozšleháme metličkou, aby se nevytvořili hrudky a asi 5 minut provaříme.
  • Poté vložíme nastrouhaný nebo nakrájený sýr, necháme rozpustit a dochutíme solí a pepřem.
  • Společně podáváme hranolky, čedarovou omáčku a můžeme doplnit o čerstvou zeleninu.
Domácí hranolky s čedarovou omáčkou
Domácí hranolky s čedarovou omáčkou