Jablečný koláč z bramborového těsta


Ač se to nezdá, pod tímto názvem se skrývá sic netradiční, ale chuťově skvěle vyvážený a na přípravu jednoduchý koláč vhodný pro jakoukoli příležitost. Hodí se zvlášť do podzimního období, kdy sklízíme plody jabloní, vhod přijde také možnost využití zbytků uvařených brambor od oběda, jež se vyskytují snad v každé domácnosti.

Suroviny

Těsto

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 200 g vařených brambor
  • 100 g cukru krystal
  • 80 g másla
  • 2 vejce (jedno do těsta, druhé na potření koláče)

Náplň

  • 750 g nastrouhaných jablek
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce skořice
  • šťáva z poloviny citronu

Poleva

  • 200 g cukru moučka
  • 1 lžíce vlažné vody
  • 1 lžíce másla
  • 100 ml smetany

Postup přípravy

Jako první krok je nejlepší nastrouhat si oloupaná jablka na hrubém struhadle. Mezitím, co budeme připravovat těsto, totiž ovoce pustí přebytečnou vodu, která je v koláči nežádoucím elementem. K nastrouhaným jablkům poté přidáme hnědý cukr a skořici (Tip: pokud nemáme hnědý cukr nebo skořici, je možné tyto nahradit skořicovým cukrem, který je běžně k dostání – v tomto případě použijeme dva pytlíky). Poté, co se zbavíme přebytečné vody, jako poslední krok přidáme citronovou šťávu. Pro aroma nezaškodí trocha rumu.

Na těsto smícháme všechny ingredience, ze kterých vypracujeme hladké, vláčné a nelepivé těsto. Pokud jej propracováváme v ruce, je vhodnější začít bez brambor a ty přidat až po smíchání zbylých surovin – ušetříme tak kapky potu na čele. V případě, že vlastníme kuchyňského robota, není nutné postup rozdělovat a vše smícháme najednou.

TIP: Jednoduchý koláč s jablky

Těstu není třeba dopřávat dlouhý odpočinek a je možné s ním rovnou pracovat. Rozdělíme jej tedy na dvě poloviny, z nichž vyválíme placky. Připravíme si klasickou formu na koláč (tedy rozměry kolem 28 cm – těsto je poddajné, proto nevadí, když máme trochu větší nebo menší
formu – koláč se bude v takových případech lišit svou výškou, držet pohromadě ale bude každopádně), tu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. První z placek vmačkáme do formy a uděláme si základ pro náplň, kterou na ni nalijeme a zaklopíme placku druhou. Při mačkání těsta dbáme na to, abychom vyplnili těsto skutečně až ke kraji formy. Koláč nakonec potřeme vejcem a vložíme jej do trouby předehřáté zhruba na 180⁰C, kde budeme péci asi 35 minut.

TIP: Tvarohový koláč s mákem

V mezičase si připravíme polevu prostým smícháním všech surovin. Po uběhnutém čase koláč vyndáme z trouby, jeho vršek potřeme připravenou polevou a vložíme zpět, dokud povrch nedostane bledě žlutou barvu (Tip 2: pro urychlení tohoto procesu a zároveň předejití přílišného vysušení koláče přepneme troubu do módu grilu, musíme však koláč pečlivě hlídat, abychom polevu nespálili).

Jablečný koláč z bramborového těsta
Jablečný koláč z bramborového těsta

Vyzkoušejte také tyto recepty na koláče: