American apple pie – koláč s jablky


Podzim už je tu, to krásné období, plné nejrůznějších barev, které je jako stvořené pro procházky lesem a po takové procházce, v již chladném období, je nejlepší si zalézt pod deku s hrnkem teplého čaje či výborné kávy. A víte, co ještě mi neodmyslitelně patří k podzimu? Skořice a jablka. A právě tyto dvě ingredience jsou pevným základem pro náš recept na americký koláč s jablky, nejen že konzumací tohoto koláče budete mít ihned podzimní náladu ale také vám báječně provoní byt. Tak hurá na něj !

Doba přípravy: 45 minut

Náročnost: střední

Počet porcí: 8

Suroviny

  • 250g hladké mouky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 6 ks červených jablek
  • skořici
  • špetka soli
  • strouhanka
  • 1/2 citronu
  • 5 vajec
  • vanilkový lusk nebo vanilkové aroma

Postup přípravy

Do větší mísy prosejeme přes síto 250 g hladké mouky. Mouku proséváme z toho důvodu, abychom v těstu neměli hrudky a těsto bude tak více nadýchané a vláčné. Další suroviny, které budeme přidávat budou sypké. Přidáme tedy 3 lžíce moučkového cukru, špetku soli, kypřící prášek a 1/2 lžičky skořice. Všechny tyto ingredience do sebe zapracujeme pomocí kuchyňské metly. Budeme mít tak jistotu, že všude bude surovin stejný poměr. Do druhé mísy začneme přidávat tekuté suroviny. To znamená, 1 lžíci šťávy z citronu, který neodkládáme ale rovnou nastrouháme trochu kůry (TIP: pokud strouháte kůru z citronu, tak vždy jen první vrstvu, citron je pak velmi hořký), vanilkové aroma nebo chcete-li vanilkový lusk dle potřeby. Já osobně vůni vanilky ve spojení se skořicí a jablky naprosto miluji, takže se toho nebojím a klidně dám dvě polévkové lžíce aroma. Následně přidám poslední ingredienci, kterou jsou vejce. Přidám tři celé a ze zbývajících dvou, pouze žloutky, těsto tak bude krásně žluté.

TIP: Jednoduchý koláč s jablky

Všechny ingredience jsme si připravili. Směs s tekutými surovinami promícháme a vlijeme do velké mísy, s těmi sypkými. Všechno znovu zamícháme a jelikož bude těsto tvarovatelné, je potřeba ho zpracovat rukou. Těsto necháme chvíli ležet a připravíme formu. Forma musí být speciální koláčová, tudíž nízká. Formu vymažeme, buď za pomocí rostlinného oleje nebo másla a následně vysypeme hrubou moukou. Teď zpět k těstu, těsto vyválíme válečkem a pomocí obrácené formy vykrojíme tak, aby až ho položíme do formy, tvořilo dno i stěny. Těsto ve formě pomocí prstů zapracujeme tak, aby kopírovalo formu. Okraje těsta, musí být pevně přichycené k okraji formy, tudíž je za pomocí navlhčeného prstu ve studené vodě, přimažeme k okraji formy. Zbytek těsta znovu zpracujeme rukama a vyválíme. Tentokrát však budeme krájet 1 cm široké ale velmi tenké plátky (počet plátků závisí na velikosti formy a kolik těsta chcete mít).

TIP: Tvarohový koláč s mákem

Teď jsou na řadě jablka. Ty děláme vždy na konec, aby zbytečně nezhnědly. Všech 6 kusů jablek omyjeme a na dno formy, které předem posypeme strouhankou jablka nastrouháme. Po každém nastrouhaném jablku přidáme trochu skořice (TIP: pokud chcete aby byla náplň sladší, můžete skořici smíchat s třtinovým cukrem). Poslední vrstvu jablek znovu posypeme strouhankou. Vůbec se nemusíte bát, strouhanka vstřebá šťávu z jablek ale zapeče se, takže vůbec nebudete vědět, že tam je. Mezitím než začneme koláč tzv. prošívat, předehřejeme si troubu. Koláč můžeme prošít dvěma styly. Buď jen plátky těsta na sebe vodorovně a svisle položíte nebo je propletete tak, aby vždy jeden byl nad a druhý pod. Hotový koláč potřete vajíčkem nebo olejem, podle toho jak jste zvyklí a pečete při 175°C cca 45 minut.

Dobrou chuť

American pie s jablky
American pie s jablky

Doporučujeme: