Tvarohový koláč s mákem


Křehký koláč s mákem a tvarohem je lehký a svěží, takže ideální třeba po sytém obědě, kdy ještě máte místo na něco dobrého. Neříkejte, že to taky tak neděláte. Na dezert musí být prostor vždy.

Suroviny na koláč s tvarohem a mákem

Těsto

  • 250g hladké mouky
  • 150g studeného mléka
  • 60g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • sůl
  • lžička citronové kůry
  • 1-2 lžíce studené vody

Náplň

  • 2x tvaroh tučný (500g)
  • 30g mletého máku
  • 3 vejce
  • 140g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • šťáva z 1 citronu

Postup přípravy

  1. Zpracujeme těsto ze surovin. Ručně hněteme, ale ne příliš dlouho. Těsto rozválíme na pečícím papíru. Vymažeme si větší formu na koláč a přiložíme obráceně na rozválené těsto a obrátíme. Z pečícího papíru lehce přendáme a vtlačíme do okrajů. Vložíme do lednice do doby než se trouba vyhřeje 200C (horkovzdušná).
  2. Smícháme suroviny na náplň. Těsto vložíme ve formě do trouby a ještě bez náplně asi 10 minut pečeme. Poté vyndáme a necháme asi 5 – 7 minut vychladnout.
  3. Snížíme teplotu v troubě na 170C. Mezitím tekoutou směsí naplníme předpečený koláč. Někdy vám může zbýt trochu náplně. Takto pečeme asi 40 – 45 minut (kontrolujeme).
  4. Koláč má světle hnědou barvu a chutná jak samostatně, tak i třeba s trochou šlehačky a borůvkami.
Tvarohový koláč s mákem
Tvarohový koláč s mákem

Související recepty:

Chutnalo vám? Podělte se o recept s přáteli.

Napsat komentář